energiezuinige airco's

Energieverbruik piekt door gebruik airco’s, ventilatoren en koelkasten

Het energieverbruik piekt deze dagen volgens Nu.nl.  Zij interviewden de heer Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen. Het is normaal dat het de vraag naar stroom stijgt in de zomer. Maar tijdens deze hittegolf is er toch een grotere piek dan gedacht. Per graad dat het warmer is, neemt het stroomverbruik in Nederland met 130 Megawatt toe, dit is hetzelfde als het verbruik van een stad met 100.000 inwoners. Dergelijke piek in stroomverbruik zal wellicht vergelijkbaar zijn in België. Dus als het 10 graden warmer is, stijgt het energieverbruik met 10 procent.

De ventilatoren en airco’s worden massaal aangezet, voor zover ze niet al aan stonden. Een airco verbruikt wel veel meer dan een ventilator: een ventilator verbruikt gemiddeld maar 10 kilowattuur aan elektriciteit. Je kan dat vergelijken met een strijkijzer. Maar een vaste airco vcerbruikt al 150 kilowattuur. Dit is gelijk aan de elektriciteit die een elektrische wagen nodig heeft om 1000 kilometer te kunnen rijden. Of een ritje naar het zuiden van Frankrijk. Bij een mobiele airco ligt het energieverbruik nog hoger: 200 kilowattuur. Maar een vaste airco die meerdere kamers moet koelen die verbruikt nog veel meer: 300 kilowattuur of 10 procent van het gemiddeld jaarverbruik van een huishouden. De getallen die je hier leest, gelden als je de apparaten 200 uur gebruikt in een gemiddeld jaar. Ondanks deze cijfers neemt de populariteit van airco’s nog toe: in 1 op 5 woningen staat er al een airco. Maar omdat er ook meer zonnepanelen zijn die elektriciteit opwekken, valt het extra verbruik door airco’s voor het elektriciteitsnet nogal mee. We moeten geen overbelasting vrezen, er is enkel een meerverbruik.

Het zijn overigens niet enkel de airco’s en ventilatoren die zorgen voor een groter verbruik, maar ook de koelkasten. Als het erg warm is, moet een koelkast veel harder werken om de gewenste temperatuur te bereiken. Een warmere omgeving, vraagt immers meer koeling. Een temperatuur binnen van 20 graden betekent dat een koelkast ruim 10 graden moet koelen om zijn gewenste temperatuur te bereiken. Bij een omgevingstemperatuur van 30 graden, moet een koelkast dus 10 graden extra koelen. Dat doet mij eraan denken, misschien moet ik mij ook eens verdiepen in de wereld van de koelkasten. Je kot koelen, daarvoor heb je ook een koelkast nodig.

Deze website bevat affiliatelinks. Als je op een affiliatelink klikt, verandert dit niets voor jou maar verdien ik een commissie als je iets koopt voor mijn inspanningen. Dit verandert niets aan mijn oordeel: op deze website staan zowel berichten zonder affiliatelinks om jullie te informeren als affiliatelinks.n zonder affiliatelinks om jullie te informeren als affiliatelinks.

Lees ook volgende blogposts van Koeljekot:

Het energieverbruik van je woning
Hoe weet ik wat het energieverbruik is van een mobiele airco op jaarbasis (met calculator)?