milieuvriendelijke airco

Nederlands bedrijf ontwikkelt een milieuvriendelijke airco

Dutch Climate Systems (DCS) heeft een nieuwe soort airco ontwikkelt die 80 procent minder energie verbruikt in vergelijking met een gewone koeling. Deze airco bevat ook geen fluorgassen. Fluorgassen hebben een slecht effect op het klimaat als ze in de atmosfeer terecht komen. In dit systeem wordt in plaats van fluorgas water gebruikt.

Invloed van een airco op het klimaat

De aarde warmt op, daar is iedereen het over eens. Het wordt warmer, dus de vraag naar airco stijgt ook. Hoe meer airco’s, hoe groter het energieverbruik van de airco’s. Volgens het Internationaal Energieagentschap zouden er tegen 2050 5,6 miljard airco’s op aarde zijn, terwijl het er nu 1,6 miljard zijn. Al deze airco’s zouden evenveel energie verbruiken als het stroomverbruik in China en India op dit moment.

Een airco via dauwpuntkoeling

DCS gebruikt dauwpuntkoeling, een koelsysteem via water, om een ruimte kouder te maken. Dit werd ontwikkeld in samenwerking met de Technische Universiteit van Eindhoven, samen met een systeem dat de lucht droog maakt. Want wil je koelen met water, moet je droge lucht hebben. Het droogmateriaal absorbeert vocht uit de lucht die in het systeem binnenkomt. Na een tijdje is het materiaal verzadigd en moet het water er uit. Bij andere airco’s gebeurt dit door heel hoge temperaturen, wat veel energie kost. Maar het droogmateriaal dat DCS gebruikt (TU/e-materiaal) droogt al bij 40 graden Celsius, wat een energiebesparing betekent in vergelijking met traditionele airco’s. DCS verkoopt de koel- en droogsystemen apart, omdat het droogsysteem niet altijd nodig is.

Hoe werkt een airco met water?

Water draagt gemakkelijk warmte of koelte over. Als water verdampt, komt er koelenergie vrij. Lucht die vochtig wordt, koelt af. Je wilt echter geen vochtige lucht in huis omdat dit onprettig aanvoelt. Bij een gewone airco zorgt een warmtewisselaar ervoor dat de koele, vochtige lucht drogere lucht wordt. Bij de airco die DCS heeft ontwikkeld zorgt het droogmateriaal hiervoor.

De airco-unit of Icecube zoals hij genoemd wordt door DCS is compact, waardoor hij verschilt van andere dauwpuntkoelers die vaak te groot zijn om in een huis te passen. De Icecube is gemaakt van plastic.

De Icecube is ventilatie en koeling

Het systeem zorgt niet enkel voor koeling, maar ook voor ventilatie door de circulatie van verse lucht. Iets wat belangrijk is in tijden van Covid-19. Op dit moment is de Icecube nog niet op de markt te krijgen. De prijs zal in eerste instantie ook duurder zijn dan een gewone airco. Volgende zomer zou DCS grootschalig produceren, waarbij de eerste systemen wellicht naar kantoren gaan. De consumentenmarkt zal later komen.

Via deze link naar de website van Dutch Climate Systems kan je brochures en informatie downloaden.

(bron: Duurzaambedrijfsleven.nl)

Deze website bevat affiliatelinks. Als je op een affiliatelink klikt, verandert dit niets voor jou maar verdien ik een commissie als je iets koopt voor mijn inspanningen. Dit verandert niets aan mijn oordeel: op deze website staan zowel berichten zonder affiliatelinks om jullie te informeren als affiliatelinks.

Lees ook bij Koeljekot:

6 tips om je huis duurzaam te koelen
Koelte vinden in je tuin
Het energieverbruik van je woning

Foto:  NASA via Unsplash