koelcapaciteit mobiele airco berekenen

Hoe weet ik wat het energieverbruik is van een mobiele airco op jaarbasis (met calculator)?

Energie. Levensbelangrijk, maar we willen niet te veel energie verbruiken. Met wat we uitsparen kunnen we eens een goed terrasje doen of gaan eten. Tenminste in niet-coronatijden. Maar hoe weet ik wat het energieverbruik is van een mobiele airco op jaarbasis?

Waar kan ik het energieverbruik van een mobiele airco vinden?

Het energieverbruik kan je zien bij de opsomming van de speciale kenmerken van een airco. Ze hebben allemaal ook een energielabel: A, A+ of A++, maar daarmee weet je nog niet wat die mobiele airco die je wilt, verbruikt op jaarbasis. Daarvoor moet je kijken naar:

  • het aantal Watt die aangegeven staat. Watt is een meeteenheid van het energetisch vermogen. Watt verwijst dus naar het vermogen van de mobiele airco. Bijvoorbeeld: 900 Watt
  • Om het verbruik te weten van je toestel moet je omrekenen naar kilowattuur (kWh). 1000 Watt = 1 kWh. 1 kilowattuur (kWh) komt overeen met het energieverbruik van een elektrisch toestel van 1000 watt of 1 kilowatt gedurende 1 uur. Maar daarmee weet je nog niet wat het toestel op jaarbasis verbruikt. In het voorbeeld: 900 Watt/1000= 0,9 kWh.
  • Daarvoor moet je kijken hoeveel dagen je de mobiele airco zult gebruiken en gedurende hoeveel uren per dag. Stel 30 dagen en telkens 8 uur per dag.
  • De prijs per kWh voor een gezin op jaarbasis schommelt tussen de 0,37 cent en 0,19 cent volgens de aard van de meter en het verbruik (gegevens VREG). Laat ons een gemiddelde nemen van 0,25 cent.
  • Als je alles met elkaar vermenigvuldigt: kWh x dagen x uren per dag x prijs elektriciteit per kWh, heb je het jaarlijkse verbruik van de mobiele airco. In ons voorbeeld: 0,9 kWh x 30 dagen x 8 uur x 0,25 cent= 54 euro. De mobiele airco kost 54 euro op jaarbasis

Met de calculator hieronder kan je berekenen wat de kostprijs is op jaarbasis. Kijk wel eerst naar de website van de VREG via deze link als je wilt weten wat het tarief per Kwh op jaarbasis voor jouw gezin is. Voor bedrijven geldt deze link. Dit getal zal je immers moeten invullen in de calculator om een zo juist mogelijke berekening te kunnen maken.

Foto: Markus Spiske via Unsplash

Lees ook:

Waarop letten bij de aankoop van een mobiele airco?
Welke raamafdichting voor je mobiele airco is de beste?
Hoe bereken ik welke mobiele airco ik nodig heb (de koelcapaciteit met calculator)?
Hoe gebruik ik een mobiele airco het best?