corona, airco en ventilatie

Kan ik een airco gebruiken in coronatijden?

De vraag of een airco nu veilig is of niet houdt mij ook bezig. Ik had er al een blogpost over gemaakt: hoe kunnen we airco en ventilatoren veilig gebruiken in coronatijd? Toevallig stuitte ik op een artikel van het Nederlandse Eenvandaag waarin een ventilatiedeskundige, de heer Peter Uges aan het woord werd gelaten over de veiligheid van een airco in coronatijden.

Een airco gebruiken mag zolang je het huis maar voldoende ventileert

Volgens de heer Uges mag je dus een airco gebruiken, maar moet je huis wel voldoende geventileerd zijn. Ventileren met 100% buitenlucht is belangrijk om corona buiten te houden. De oude lucht moet afgevoerd worden naar buiten en vervangen door nieuwe, verse binnenlucht. Automatische verse luchttoevoer is de beste ventilatie. Dit is normaal zo in nieuwe huizen, in oudere huizen heb je meestal enkel een luchtafvoer, geen toevoer van verse lucht. In dat geval is het aan te raden om de ventilatieroosters van je huis te openen om verse lucht aan te voeren.

Opletten met goedkope koelunits

De heer Ugens ziet geen probleem in een vaste airco, een splitairco of in een mobiele airco omdat zij gebaseerd zijn op echte koeltechniek. De warme lucht wordt door de toestellen in beide gevallen naar buiten gevoerd. Bij een vaste airco via de buitenunit, bij een mobiele airco door de afvoerslang die je via je raamafdichtingskit naar buiten leidt. Ugens waarschuwt om geen goedkope koelunit te kopen die gebaseerd is op het verdampen van water. Deze verhogen de kans op besmette aerosolen in de lucht. De goedkope koelunits zonder afvoer van lucht zijn een risico.

Ventileren is het allerbelangrijkste

Een vaste airco en een mobiele airco (als buitenafvoer) zijn geen probleem. Het allerbelangrijkste is nieuwe buitenlucht in je huis. Door te ventileren verdunt vervuilde binnenlucht. Daardoor is er een kleinere kans dat virusdeeltjes in de lucht kunnen blijven rondhangen in je huis. Als je dus je ramen en deuren tegenover elkaar kunt open zetten, heb je de beste ventilatie. In plaats van de wind die door de bomen waait, is de wind die door je huis waait, nu het beste om besmetting met corona te vermijden.

Lees ook bij Koeljekot:

Hoe kunnen we airco en ventilatoren veilig gebruiken in coronatijden?
De best scorende mobiele airco bij Krëfel
De best scorende mobiele airco’s bij Bol.com
Waarop letten bij de aankoop van een mobiele airco?

Als je deze info nuttig vond, dan kan je me altijd trakteren op een virtuele koffie via https://ko-fi.com/allesinjekot.

Dit artikel bevat affiliate links. Dat wil zeggen dat ik een vergoeding krijg als je iets koopt via een link op deze pagina. Dat kost jou verder niets extra’s, maar zorgt er wel voor dat ik jou kan blijven helpen met dit soort gratis artikelen.