koelte, airco en huisdierne

Koelte, airco en huisdieren in een warme zomer

In een warme zomer zijn het niet alleen mensen die koeling nodig hebben, maar ook je huisdieren. Omdat de zomers warmer worden, zal dit in de toekomst nog belangrijker zijn. Je huisdieren kunnen flink last hebben van de hitte.

Met welke middelen kan je voor voldoende afkoeling zorgen voor jouw huisdieren?

Hieronder enkele tips om het voor je huisdier koel te houden:

 • activiteiten en lange wandelingen zijn te mijden, zeker op het warmste van de dag, doe je hond geen muilkorf aan. Als je toch gaat wandelen, kies dan voor een verkoelende halsband of een verkoelende hondenvest. Zorg er alleen voor dat je hond niet te koud krijgt, want dat is ook niet goed. Neem zeker ook water mee, er bestaan drinkflesjes speciaal voor honden.

 • zonnewerende gordijnen of screens gebruiken in de ruimtes waar de dieren voornamelijk verblijven, zodat je huisdier schaduw heeft. Verplaats eventueel de kooien van knaagdieren of de voeding (natte voeding te lang in de warmte is niet goed voor je dier). Leg een laken over het hok.

 • zorg voor voldoende ventilatie door ramen en deuren open te zetten als de buitentemperatuur lager is dan binnen.

 • je kan een ventilator of mobiele airco (indien je huisdier er geen schrik van heeft) in zijn buurt plaatsen. Zeker als je voor een tijdje het huis verlaat (bijv. daguitstap). Een vloerventilator is een goede keuze hiervoor. Een mobiele airco kan je programmeren wanneer hij moet werken. Maar controleer wel of je voldoende verzekerd bent moest bijv. de koelvloeistof lekken tijdens je afwezigheid.

 • met een airco is de temperatuur beter te regelen voor je huisdier en het is veiliger dan een ventilator of mobiele airco als je niet thuis bent.

 • zorg voor voldoende drinken voor je huisdier. Omdat water snel verdampt, plaats je bij voorkeur nog een extra drinkbakje. Je kan dit water eventueel afkoelen met ijsblokjes, maar het water mag ook niet te koud zijn voor je dier.

 • in de tuin moet je zorgen voor schaduw en eventueel een badje om af te koelen. Doe waterspelletjes met je hond.

 • als tijdens je vakantie een oppas voor je huisdieren zorgt, kan je ook altijd door middel van een veiligheidscamera of IP-camera je huisdieren in de gaten houden vanop afstand. Via een app kan je kijken wat je huisdier doet en je kan het soms zelfs aanspreken.

 • dieren kunnen ook verbranden, er bestaat speciale zonnebrandcrème om hen te beschermen, vooral de voetzolen (warme asfalt, tegels of zand) zijn gevoelig.

 • laat je huisdier nooit alleen achter in de wagen. Zelfs bij een buitentemperatuur die redelijk mild is of in een schaduwplek, kunnen de temperaturen in een wagen oplopen.

 • vermijd transport in de hitte. Ga je toch de baan op, probeer te zorgen voor verkoeling en voldoende drinkwater.

 • geef je hond verfrissende snoepjes, bijv. watermeloen mogen ze meestal. Je kan een hondenzwembad kopen. Ook verkoelende hondenspeeltjes zijn tijdens warm weer aan te raden. Of je verkoelt ze door je handen nat te maken en te aaien door de vacht van je hond of kat.

Hoe merk je dat je huisdier oververhit is?

Als je huisdier er vermoeid en lusteloos uitziet, dan is het mogelijk oververhit. Vaak houden ze hun bek of snavel open en hijgen ze. De snuit van honden en katten is extra gevoelig bij oververhitting.

via GIPHY

Wat moet je doen als je huisdier oververhit is?

 • Breng je dier onmiddelijk naar een koele omgeving, plaats het in de buurt van ventilator, mobiele airco of breng het naar een ruimte waar de airco aan staat (let op temperatuurverschil mag niet te groot zijn, plaats je huisdier niet te dicht tegen ventilator/mobiele airco).

 • Maak de onderkant van je huisdier nat met lauw water of leg het dier op een natte handdoek.

 • Spoel buik en poten af met lauw water. Geen te koud water want dat kan de situatie nog erger maken voor je huisdier.
 • Voorzie koel drinkwater en laat je dier om de paar minuten drinken.

Verbetert de situatie niet na een paar minuten, dan contacteer je best de dierenarts. Om dergelijke situatie te vermijden, kan je ook altijd overwegen om een koelmat voor je huisdier te kopen. Dat in combinatie met een hondenzwembad en je viervoeter loopt al minder kans om oververhit te geraken.

via GIPHY

Foto: Glomad Marketing  Unsplash

Lees ook:
Waarom groen rond je woning plaatsen geen slecht idee is
Hoe hou je het koel in je slaapkamer op hete dagen?
Hoe vermijd je uitdroging of dehydratatie in een hittegolf?
Hoe kunnen we airco en ventilatoren veilig gebruiken in coronatijden?