planten en airco

Planten en airco zijn niet de beste maatjes

Zowel airco als planten zuiveren de lucht, je zou denken dat beide dan elkaars positieve effecten versterken, maar dat is niet altijd zo.

Planten zijn net als een airco luchtzuiverend

Planten kies je meestal uit decoratieve overwegingen, maar zij hebben ook een luchtzuiverend effect. Verf, meubels, tapijten en elektronica stootten schadelijke stoffen uit die planten kunnen doen verdwijnen of verminderen.

Planten en hun omgeving

Planten kunnen niet goed om met een plotse verandering in hun omgeving. Planten zijn gevoelig voor schommelingen. Hun groei wordt bewerkstelligt door voldoende lichtsterkte, voldoende water, een goede temperatuur en luchtvochtigheid. Wat heeft hier een invloed op? Een airco en een ventilator. Een airco die voor droge lucht zorgt of een ventilator die een frisse wind doet blazen, dat is nogal schrikken voor een plant. Zeker als de temperatuur dan nog daalt. Maar niet alle planten hebben last van een airco. Zodra je echter ziet dat er gele of bruine bladeren in je plant te vinden zijn of nog erger dat je plant begin te rotten, moet je ingrijpen. Wat kan je doen?

1. Zorg voor afstand

Minstens twee meter tussen je planten en een airco of ventilator is aan te raden. Zorg dat ze niet onmiddellijk in de koude luchtstroom staan. Door voldoende afstand hebben ze ook minder last van daling van temperatuur. Als je toch een plant wilt in de buurt van een airco of ventilator kan je teruggrijpen naar valse planten.

2. Bevochtig

Aangezien een airco de luchtvochtigheid vermindert en de lucht droger maakt, is het een goed idee om je planten, zeker deze die van een vochtige omgeving houden, te bevochtigen met een waterbestuiver.

Een alternatief zijn planten op hydrocultuur. Dan moet je er minder opletten of je planten voldoende water hebben.

Een watercacao in huis kan de luchtvochtigheid met 15% doen stijgen, wat meegenomen is als je een airco hebt. Bijkomend voordeel: volgens de Feng Shui zou hij geluk en fortuin brengen, daarom noemen ze de watercacao de geldboom.

3. Zoek aircobestendige planten

Sommige planten hebben geen probleem met temperatuurschommelingen of een drogere lucht. Meestal zijn dit planten met grote bladeren. Een grote yucca of een dracaena kunnen meestal redelijk goed tegen een airco. Net als de hierboven vermelde watercacao. Maar we mogen ook de onverwoestbare vrouwentongen niet vergeten.

Met de juiste ingrepen kan je een harmonieus binnenklimaat creëren waarbij planten, airco en ventilator toch vredig kunnen samenleven.

4. Kies een juiste instelling van je airco

Een juiste instelling van de airco is voor jou belangrijk, maar ook voor je plant. Een graad verschil kan al een binnenklimaat opleveren waar je plant zich ook goed bij voelt. Dit is een kwestie van trial en error vrees ik.

Foto: Chris Lee via Unsplash

Lees ook:
Koelte, huisdieren en een warme zomer
Waarom groene planten rondom je huis geen slecht idee zijn?
Zes tips om je huis in de zomer op een duurzame manier te koelen
Thuiswerk bij warm weer: hoe krijg je een ideaal binnenklimaat?