koe je kot airco

Waarom houden we van airconditioning?

Ze zorgen voor een prettig binnenklimaat. Door ons klimaat zitten we meer binnen dan buiten, dus als we het binnen aangenamer kunnen maken, zijn we er meestal voor. Een aantal kenmerken die een airco heeft, dragen bij tot dat prettig leef- en werkklimaat.

1. Temperatuurregeling

Dit is een bal binnen trappen voor open doel. Natuurlijk is de temperatuurregling de belangrijkste reden waarom we een airco kopen. Een airconditioning zorgt voor een constante temperatuur binnenkamers. Een constante temperatuur vindt ons lichaam prettig, want wij zijn niet aangepast aan grote temperatuurschommelingen. Ik ben daar toch zeer gevoelig aan. Een airconditioning zorgt ervoor dat het verschil tussen de binnen- en de buitentemperatuur niet te groot is.

2. Zuivere lucht

Onze lucht is niet zuiver. We denken van wel, maar dat is niet waar. Elke dat komen we in aanraking met vervuilde lucht. Enkel tijdens corona was het iets minder. Een airconditioning heeft filters. En wat doet een filter? Schadelijke stoffen, zoals rook, bacteriën, pollen en stof uit de vervuilde lucht halen. De airco draagt dus bij tot gezondere lucht (tenminste als hij goed onderhouden wordt).

3. Verwarmen

Ja, dit aspect staat hier eigenlijk niet juist op deze website. Airco’s met een warmtepomp systeem verwarmen dus ook in de winter. Ze halen de buitenlucht (tot -15°C) om te kunnen verwarmen. Een airco met warmtepomp heeft enkel stroom nodig om zijn werk te kunnen doen, dus dit is een zeer energiezuinige manier van verwarmen.

4 . Luchtcirculatie

De airco’s bevatten tegenwoordig allemaal een systeem voor luchtcirculatie waardoor je zelf nooit meer ‘in de tocht’ zit. Nog een surplus.

5. Ventilatie

Een airco kan je ook als ventilator gebruiken, dus zonder zijn koelend effect. Het is dan een ventilator die buitenlucht gebruikt. De binnenlucht wordt vervangen door de gefilterde buitenlucht zonder dat er verwarming of koeling nodig is.

6. Ontvochtigen

Een airco onttrekt ook vocht uit een ruimte. Hierdoor wordt de luchtvochtigheidsgraad lager. Een te hoge luchtvochtigheidsgraad voelt immers niet prettig. Maar een te droge lucht is dan ook niet goed. Droge lucht is wel goed voor de apparatuur van servers en computers, maar iets minder voor de mens. Ik heb ooit in een kantoorgebouw gewerkt waar de airco te droge lucht gaf omdat de bevochtiger stuk was. Het duurde maanden deze situatie, wat geen aanrader was. Een airco ontvochtigt dus, maar dit systeem moet goed geregeld zijn om geen nadeel ervan te ondervinden. Het is uit mijn persoonlijke ervaring dat ik hier een beetje sceptisch ben.

Duur video: 5 minuten

Foto: Canva

Lees ook:

Wat is airconditioning?
Hoe werkt een airconditioning?
Hoe onderhoud je een airco?
Wat gebeurt er in ons lichaam bij extreme hitte?