koeljekot

6 tips om je huis in de zomer op een duurzame manier te koelen

1. kies voor thermische gordijnen, screens of luiken en verduister je woning

Door je woning te verduisteren bescherm je ze tegen de warmte. Hou hiervoor wel rekening met de oriëntatie van de ramen. De ramen op het westen hebben de meeste warmte. Sluit je luiken of rolluiken overdag, zeker als je je woning verlaat. Voor het warmer wordt, doe je de gordijnen, liefst thermische gordijnen, dicht. Thermische gordijnen laten het licht door, maar niet de warmte.

Thermische gordijnen bij bol.com

2. Gebruik een ventilator in plaats van een airco

Je dankt nu wellicht waarom een ventilator en geen airco? Een airco is zeer praktisch om je huis af te koelen, maar verbruikt veel energie. Het verbruik staat gelijk aan 2 droogkasten die tegelijkertijd werken. Bijvoorbeeld: gedurende de 45 warmste dagen een airco 12 uur aanzetten staat gelijk met een kostprijs van ongeveer 500 euro bij een vaste airco en 135 euro bij een mobiele airco.

Een ventilator is een betere keuze. Als je een ventilator richt op een bak met water en ijsblokjes of een diepgevroren drinkfles erin, dan zal je ventilator ook koelen. Door de verstuiving van het water kan de temperatuur met enkele graden zakken. Je kan ook koelelementen uit een frigobox gebruiken of een natte handdoek die je voor de ventilator hangt (let op dat hij niet in de schoepen van het ventilatorblad draait).

Je kan wel het verbruik van je airco proberen te verminderen (zie ook de blogpost over hoeveel verbruikt een airco):

  • hou ramen en deuren gesloten wanneer je de airco gebruikt
  • zorg ervoor dat de temperatuur nooit meer dan 7-8°C onder de buitentemperatuur ligt
  • gebruik je airco niet ‘s nachts
  • kies een toestel waarvan het vermogen is afgestemd op de grootte van de kamer
  • kies een model met warmtepomp want dat is doeltreffender en energiezuiniger
  • als je zonnepanelen hebt, zet je de airco best aan tijdens de piek van energieproductie door je zonnepanelen. Door je zelfverbruik te vergroten, kan je de impact op je energiefactuur verminderen.
  • onderhoud je airco goed en controleer regelmatig de filters

Ventilatoren bij Bol.com
Ventilatoren bij Coolblue
Ventilatoren bij Krëfel

Energiezuinige mobiele airco’s bij Bol.com
Energiezuinige mobiele airco’s bij Coolblue

3. Schakel warmteafgevende elektrische apparatuur uit

Elektrische apparaten geven warmt af. Schakel dergelijk apparaten volledig uit, ook geen standby of waakstand. Voorbeelden zijn: televsie, videorecorder, printer, computer. Beperk ook het koken met de oven of het houden van een fondue of gourmet.

via GIPHY

4. Isoleer je muren

Zoals reeds vermeld in het bericht over isolatie, is isolatie primordiaal voor een aangenaam binnenklimaat. Vooral de buitenisolatie van de muren is belangrijk. In de zomer houdt isolatiemateriaal de warmte buiten, in de winter is het omgekeerd. De temperatuurverschillen worden volledig opgevangen door je buitenmuren. Eventueel kan isolatie met voorzetplaten. Ofwel kan je je spouwmuren laten isoleren.

5. Er is een natuurlijk airco in je huis: planten

Planten kunnen je beschermen. Plaats ze in de buurt van ramen of op het terras. Een grote boom of struik die voldoende schaduw geeft aan een raam in het westen is ook altijd een goed idee. Ook gevels en daken met begroeiing isoleren je woning tegen de warmte. De boom zuivert nog de lucht ook. Zelfs planten in huis kunnen bijdragen tot een aangenamer binnenklimaat: begiet ze regelmatig. Ze kunnen de temperatuur doen dalen dankzij hun vochtigheid. Ze je planten dus zeker in de warmste kamer van je woning.

6. Isoleer je dak

Naast de isolatie van je buitenmuren, is de isolatie van je dak ook belangrijk. Als de zon op je dak schijnt, kan de temperatuur oplopen tot maar liefst 80 °C (bron: Engie). Dus heb je dakisolatie zeker nodig. Een goede dakisolatie is tussen de 18 tot 20 cm dik, meer mag ook.

Zie ook de blogpost rond het isoleren tegen warmte.

Lees ook bij Koeljekot:

Wat gebeurt er in je lichaam bij extreme hitte?
Hoeveel verbruikt een airco?
6 tips om je airco zuinig te gebruiken
Hoe energiezuinig is een ventilator?
Planten en airco zijn niet de beste maatjes
Hoe hou je het koel in je slaapkamer tijdens hete dagen?

Foto: Luis Graterol via Unsplash

Als je deze info nuttig vond, dan kan je me altijd trakteren op een virtuele koffie via https://ko-fi.com/allesinjekot.

Dit artikel bevat affiliate links. Dat wil zeggen dat ik een vergoeding krijg als je iets koopt via een link op deze pagina. Dat kost jou verder niets extra’s, maar zorgt er wel voor dat ik jou kan blijven helpen met dit soort gratis artikelen.