koelen zonder airco

6 tips om je huis koel te houden zonder airco

Tip 1: buitenzonnewering

Gebruik buitenzonnewering zoals een zonnescherm, zonnescreens en rolluiken, enzovoort…. Alle zonnewering buiten niet enkel de zon, maar vooral de warmte buiten. Zonnewering achter glas laat nog altijd de warmte binnen. Enkel het zonlicht wordt tegen gehouden.

Tip 2: sluiten van deuren en ramen

Hou alle deuren en ramen gesloten als het buiten warm is. Want anders laat je de warmte binnen.

Tip 3: ventileer

Ventileer en laat koele lucht binnen als het buiten op zijn koudst is. Dat is meestal in de nacht, dus voor het slapengaan zoveel mogelijk ramen en deuren open zetten. Zodra het ‘s ochtends warmer wordt, de ramen terug sluiten of de warmte komt opnieuw binnen.

Tip 4: zet warmteproducerende apparaten uit

Zet alle huishoudtoestellen die warmte produceren uit. Bijvoorbeeld: koffiezetapparaten, halogeenverlichting, printers, enzovoort. Tenminste als het kan.

Tip 5: zet de airco niet te koel

Zet de airco niet te koel. Het is voor je gezondheid niet goed om een groot temperatuursverschil te hebben tussen binnen en buiten. Wanneer het buiten 28° C is dan is binnen een temperatuur van 23° C koel genoeg. Dat scheelt bovendien veel energie dus is ook goedkoper.

Tip 6: maak plat dak nat

Heb je last van een plat dak die veel warmte afgeeft aan je kamer? Maak het platte dak dan met de tuinsproeier om de zoveel tijd nat. Het water dat verdampt zal warmte onttrekken aan het dak en zodoende het plat dak koeler maken.

Een beter alternatief is het plat dak met kalk wit te verven. Die kalk kan je in een potje van 0,75 liter kopen van Hermadix (Temperzon). Deze verf wordt gebruikt voor het kalken van ramen van een (hobby) kas. Het is dus geen echte verf maar een soort kalk. Deze kalklaag slijt langzaam af door de weersinvloeden. Aan het eind van het seizoen zal een belangrijk deel al weg zijn. Volgend jaar weer eventjes opnieuw doen. Deze Temperzon witkalk kan je ook goed gebruiken op dakramen en dakkoepels om het zonlicht flink tegen te houden maar toch licht door te laten.

Foto: Hans Reniers via Unsplash

Lees ook bij Koeljekot:

Waarom groen zetten rond je woning geen slecht idee is
Isoleren tegen warmte
Inert bouwmateriaal en warmte
Thuiswerk bij warm weer: hoe krijg je een ideaal binnenklimaat?
Hoe hou je het koel in je slaapkamer tijdens warme dagen?

Als je deze info nuttig vond, dan kan je me altijd trakteren op een virtuele koffie via https://ko-fi.com/allesinjekot.

Dit artikel bevat affiliate links. Dat wil zeggen dat ik een vergoeding krijg als je iets koopt via een link op deze pagina. Dat kost jou verder niets extra’s, maar zorgt er wel voor dat ik jou kan blijven helpen met dit soort gratis artikelen.