We staan er niet bij stil maar de energie die we verbruiken in onze woning heeft een effect op de koelte (of warmte, het is maar hoe je het bekijkt). Elektrische toestellen verbruiken stroom, dus geven warmte af. Daarom is het verstandig om geen apparaten te laten aanstaan: je beperkt al onmiddellijk de warmte in je huis. Als je een toestel niet gebruikt, schakel het uit. Geen stand-by.
Als je een elektrisch toestel koopt, kies dan direct voor een energiezuinig exemplaar. Let op met halogeenlampen: zij verbruiken niet alleen veel stroom, maar geven ook veel warmte af. Op warme dagen kan je ook beter niet koken of iets in de oven bakken. Kies voor een slaatje of kook buiten, doe een barbecue. Bij heel warm weer is strijken ook geen goed idee. Stel het uit tot het iets koeler is. Of strijk eens buiten? Tot slot kunnen ook leidingen met warm water warmte afgeven, maar die kun je isoleren met leidingschalen om zo de warmteafgifte te beperken.
Inhoudstafel
Meer inzicht in het energieverbruik van mijn woning
Via de website van Energievreters.be kan je zien hoeveel energie je huishoudtoestellen verbruiken. Je vindt er ook een rekenmodule waar je per toestel kan zien wat het energieverbruik is en wat de milieu-impact is. Je kan voor de woning zelf ook afgaan op het EPC-attest, maar dat zegt zeker niet alles. Meer informatie over het EPC-attest, hoe de scores te lezen en te interpreteren, vind je via deze website. Onafhankelijke informatie over energieleveranciers, energiecontracten, het vergelijken van energieleveranciers kan je via de website van de VREG. Wil je meer informatie over energiezuinigheid, energiepremies kan terecht op Energiesparen.be.
Foto: Stefan C. Asafti via Unsplash
Lees ook:
De beste: de energiezuinigste airco’s in 2020
Hoeveel verbruikt een airco?