slaaptips hittegolf

Hoe hou je het koel in je slaapkamer tijdens een hittegolf op hete dagen?

Voor de duidelijkheid misschien eerst vermelden dat ik met deze hete dagen, wel warme dagen bedoel en niet, je weet wel :-). Eerst en vooral is het belangrijk dat je de reeds gegeven tips leest, hoe je je woning kan afkoelen door zonnewering, ventileren en andere ingrepen. Je kan deze koeltips lezen in de blogposten 6 tips om je huis in de zomer duurzaam te koelen en 6 tips om je huis koel te houden zonder airco. Maar wat als dit toch niet voldoende helpt? Dan kan je een toevlucht nemen tot een ventilator, een mobiele airco of een vaste airco.

Als je geen toestellen wilt om je slaapkamer te koelen, zijn er nog enkele mogelijkheden. Sommige mensen gebruiken ijs die in een handdoek gewikkeld wordt om dit in de luchtstroom van een ventilator te hangen of te leggen. Of plaatsen een bakje met ijswater voor de ventilator. Dat kan al helpen. Of je kan een frisse, lauwe douche (geen koude douche) nemen voordat je gaat slapen, dan kruip je al fris in bed. Nog een andere truc is een nat washandje op je hoofd of in je nek leggen. Of je slaapt tijdelijk een verdieping lager: daar is het meestal koeler. Maar dat moet natuurlijk mogelijk zijn.

Maar wat als dit onvoldoende is of je kan niet investeren in een vaste of mobiele airco?

Het belangrijkste is om koel te slapen. Omdat je meestal zonder dekbed slaapt, is je hoofdkussen belangrijk. Al spreek ik misschien eerder voor mezelf: ik heb graag een koel hoofd. En ik hecht nogal belang aan mijn hoofd. Dus ging ik op zoek op internet naar manieren om een koeler hoofdkussen te hebben. Ik vond dat er zoiets is als een verkoelende hoofdkussen. Er ging een nieuwe wereld voor me open. Alleen is het moeilijk kiezen. Wat neem je het best? Er bestaat ook nogal een verschil in prijs. Er bestaan hier een aantal varianten in, ik neem er 5 uit.

1. Softcentre hoofdkussen met traagschuim en koelgel

Een kussen van traagschuim met koelgel dat blijkbaar zeer populair is en goed scoort bij Bol.com: 4,5 sterren op 12 reviews op het moment van deze blogpost. Wel nogal duur, maar als het doet wat het belooft, dan begrijp ik dat veel mensen deze aankoop overwegen. Het kussen zou ergonomisch zijn, helpen tegen snurken, is hypo-allergeen en zou zelfs hoofdpijn voorkomen. Een super-kussen dus. Het is dus wel nogal duur, maar voor een goede nachtrust, wat noodzakelijk is voor een goede dag, mag je iets over hebben. Zeker als je zou kampen met snurken, allergie of hoofdpijn.

2. Innovagoods hervulbaar verkoelend kussen en Mediflow waterkussen

Een kussen dat je kan vullen met water. Koud water natuurlijk als je het koel wilt hebben. Van waterbedden had ik al gehoord, maar ik ontdekte nu tot mijn verwondering dat er ook waterkussens bestaan. Je kan het kussen niet enkel vullen met koud water, maar ook eventjes in de koelkast leggen. Als je het nog kouder wilt. Om een aangenamer gevoel te krijgen, kan je er een kussensloop rond doen. Niet iedereen die een review gaf is echter enthousiast: de toegekende sterren variëren van 5 sterren tot 1 ster op 8 reviews op moment van deze blogpost. Het waterkussen is wel veel budgetvriendelijker dan het voorgaande kussen.

Ook bij Collishop is er een waterkussen te koop: Mediflow. En daar zijn de reviews wel geslaagd: 4,8 op 5 voor 24 reviews op moment van deze blogpost. Slapen op dit waterkussen zou heel wat therapeutische voordelen bieden: het herstelt je energie, het vermindert nek- en schouderklachten en het zorgt ervoor dat je stressloos wakker wordt. Als je de reviews leest, moet je dit wel geloven. Misschien dat ik dit kussen ook wel koop. Het is gevuld met anti-allergische polyestervezels. Prijs in de solden (min 25%): 59,95 euro

Update: ik heb dit kussen gekocht en ik moet zeggen dat ik er heerlijk mee slaap. Ik had nog last van een whiplash en dat is nu veel minder geworden. Het is wel een beetje wennen want soms hoor je water klotsen als je je draait, maar het slaapt dus zeer goed. Een aanrader dus.

Naar Collishop voor het Mediflow hoofdkussen.

3. Verkoelend hoofdkussen hotel Van der Valk

Het heeft mij altijd verwonderd hoe het komt dat vele hotels altijd zo’n goede matrassen, dekbedden en kussens hebben. Zelfs in de zomer blijf je met je hoofd op een koel hoofdkussen liggen. Wel, dit kan je nu naar je huis brengen. Bij Bol.com kan je het verkoelend hoofdkussen van hotel Van der Valk aan kopen. Als we deze zomer toch op staycation zijn, dan kan je de vakantie naar je huis brengen met dit hoofdkussen.

4. Atlas speltkussen van Inatura

Speltbrood dat heb ik wel al eens gegeten, maar speltkussens? Nog nooit van gehoord, tot nu. Atlas heeft een kussen van 100 % damast dat gevuld is met gezuiverd speltkaf. Speltkaf zou het vocht absorberen, anti-allergisch zijn en dus in de nacht koelte geven door de constante ventilatie tussen het kaf. Inatura is Antwerps, dus een product van eigen bodem.

5. Bamboe kussen

Bamboe is al een tijdje aan zijn opmars bezig. Dit bamboekussen is van traagschuim met 40% bamboevezel in verwerkt. Het kussen is drukverlagend, anti-allergisch, anti-snurk en koel. Van kledij gemaakt van bamboevezel was al geweten dat dit verkoelend was in de zomer, dus is het niet verwonderlijk dat ook een kussen met bamboe koeler zal zijn dan een synthetisch kussen. Je krijgt er een luxedraagtas en aloë vera gezichtsdoekje bij.

Bij Beter Bed kan je momenteel 1 bamboekussen + 1 gratis bamboekussen krijgen voor de prijs van 29,95 euro (dus voor 2 hoofdkussens!) O ja, als je wissel wilt naar koelere lakens, dekbedovertrekken of verkoelende kussens, op dit moment biedt Collishop tot wel 40 % korting aan tijdens de solden op slaapgerief.

Zeven tips voor als dit nog niet helpt om je slaapkamer koel te krijgen tijdens een hittegolf

Oke, je hebt dit allemaal geprobeerd, maar je hebt het nog te warm. Wen er maar aan want door de klimaatopwarming zal het niet snel koelen. Wat kan je nog doen? Eventjes denken, ik heb nog 7 tips om te helpen:

  1. Zorg voor een koele bries: als dit niet lukt door koude luchtstroom van buitenaf, kan je altijd een laken nat maken om voor een open raam te hangen. Door de luchtstroom zal het koeler aanvoelen in je slaapkamer.
  2. Wikkel je in als een farao: wikkel je in een nat laken. Deze techniek zouden de farao’s gebruikt hebben om koel te blijven tijdens warme, zomerse nachten. Je moet er volgens mij wel van houden.
  3. Neem een hangmat: de warmte kan in een hangmat beter ontsnappen, want je hebt geen dikke matras onder je. Of je zou je matras in je hangmat moeten sleuren. Alleen niet zo handig in een slaapkamer wellicht.
  4. Onderdompelen van je voeten: als je het echt te warm hebt, zet een bassin met koud water naast je bed. Dompel je voeten eventjes onder in het koude water. Omdat voeten en enkels gevoelig zijn aan de temperatuur, zal je in het algemeen een koeler gevoel krijgen.
  5. Een gelmatras: ik had het hierboven er nog niet over, maar je kan ook van de eerste keer overwegen om een gelmatras te kopen. Gel is thermoregulerend, ventileert goed en biedt comfort. Als je geen nieuwe matras wenst te kopen, kies dan een verkoelende matrastopper op je matras.
  6. Eet minder: dan produceer je zelf minder warmte. Hoe minder je eet, hoe minder je metabolisme moet werken en hoe minder warmte je zelf produceert. Een extra motivatie om toch maar een beetje kilo’s te verliezen?
  7. Een bedventilator: ja, je leest het goed: een ventilator om lucht onder je lakens te blazen. Hot in the USA. Bedfan is de naam. Bij ons nog niet ingeburgerd. Ik weet ook niet of ik dit zo aangenaam zou vinden. Ik plaats hieronder een filmpje hoe het werkt.

Satijn helpt je tijdens hete nachten

Iets simpels wat vaak vergeten wordt, maar wel degelijk een verkoelend gevoeld geeft, dat is satijn. Je verkoelend donsdeken van hierboven kan je ook overtrekken met een satijnen dekbedovertrek. Vaak iets duurder dan een gewoon dekbedovertrek, maar als je het koel wilt hebben met je ‘cool’ zijn met je budget. Bij Collishop tijdens deze solden nu met kortingen te kopen.

Als je je donsdeken van hierboven hebt weggegooid, dan kan je nog altijd satijnen lakens gebruiken. Lekker zacht en koel. Of satijnen nachtkledij aantrekken. Dat geeft altijd een luxueus gevoel. En satijn is sexy. Voor die hete nachten van in de inleiding van deze blogpost, weet je wel?

Satijnen beddengoed is bij Collishop tijdens de solden nu

Foto:  Vladislav Muslakov via Unsplash

Lees ook bij Koeljekot:

6 tips om je huis koel te houden zonder airco
Bijkomende tips hoe je het koel kan houden om te slapen op een warme dag6 tips om je huis in de zomer duurzaam te koelen
Koelte, airco en huisdieren in een warme zomer
Hoe vermijd je uitdroging of dehydratatie in een hittegolf
Hoe kunnen we airco en ventilatoren veilig gebruiken in coronatijden?

Als je deze info nuttig vond, dan kan je me altijd trakteren op een virtuele koffie via https://ko-fi.com/allesinjekot.

Deze website bevat affiliatelinks. Als je op een affiliatelink klikt, verandert dit niets voor jou maar verdien ik een commissie als je iets koopt voor mijn inspanningen. Dit verandert niets aan mijn oordeel: op deze website staan zowel berichten zonder affiliatelinks om jullie te informeren als affiliatelinks.n zonder affiliatelinks om jullie te informeren als affiliatelinks.