spouwmuurisolatie

Hoe kan spouwmuurisolatie mijn huis helpen koel houden?

Spouwmuurisolatie is één van de meest aantrekkelijke soorten isolatie, zeker bij oudere woningen. Door het isoleren van een spouw kan je jaarlijks in vergelijking met andere soorten woningisolatie het meeste rendement behalen. Een investering in het isoleren van de spouw is dus zeker de moeite waard. Als je twijfelt of je dit kan financieren, lees dan ook mijn blogpost hoe isolatiemaatregelen financieren?

Wat is een spouw?

Huizen hadden vroeger enkel volle muren. De huizen waren daardoor stevig, maar deze muren vormen wel een koudebrug. Bij de verdere ontwikkeling van de bouwtechnieken werd een holle spouw geïntroduceerd. Dit is een buitenmuur met een binnenmuur die aan elkaar vastgemaakt of verankerd zijn door spouwhaken. De buitenste muur heeft daarbij kleine openingen om het water dat door condens ontstaat weg te laten lopen zodat de binnenmuur droog bleef. Een ideaal systeem tegen vocht, maar minder isolerend. Doordat de techniek niet stilstaat, wordt er nu gekozen voor een andere soort spouwmuurisolatie waarbij onnodig warmteverlies wordt tegengegaan en die ook koelte biedt in de zomer.

Wie meer wilt weten over spouwmuurisolatie kan deze video uit Nederland van de website Meer met Minder bekijken (duur 1:44 min).

Voor welke woningen is spouwmuurisolatie geschikt?

Woningen die na 1920 en voor 1976 gebouwd zijn hebben in principe een spouw, maar in de meeste gevallen geen spouwmuurisolatie. Dus als je woning of handelszaak of kantoor tussen 1920 en 1976 gebouwd is kan het zeer aantrekkelijk zijn om te investeren in spouwmuurisolatie. Gebouwen die na 1976 en voor 1989 gebouwd zijn hebben meestal wel een enige vorm van isolatie, maar vaak voldoet deze niet.

Waarop moet je letten om spouwisolatie te kunnen plaatsen?

Volgende elementen zijn van belang:

 • je woning of gebouw is gebouwd voor 1989.
 • je hebt een spouw zonder isolatie.
 • de spouw is vrij van bouwafval te zijn (geen koudebruggen of cementbaarden). Een isolatiespecialist kan al het afval in de spouw verwijderen vooraleer de spouwmuurisolatie wordt ingebracht, maar dat zal een meerprijs veroorzaken.

Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?

Er komt weinig breekwerk bij kijken want je muren moeten niet opengebroken worden. De muren worden volgens een boorpatroon op meerdere plaatsen en hoogtes doorboord. Vervolgens wordt het isolatiemateriaal onder hoge druk ingespoten in de spouw. Er kan dan ook snel gewerkt worden, waardoor er minder arbeidsuren nodig zijn.

Afhankelijk van het type woning en de oppervlakte kan je al snel een jaarlijkse besparing realiseren tussen de €200 euro tot €500 euro. Je blijft ook het jaarlijkse rendement nadat je de onkosten voor de plaatsing van de spouwmuurisolatie hebt terug verdiend. Je kan tot 20-30% besparen op je stookkosten.

Je kan de investering relatief snel terugverdienen (ongeveer 4 jaar) want de kosten zijn laag. Je kan bij benadering rekenen op een volgende investering die nodig is:

 • Tussenwoning of hoekwoning: 700-1000 euro
 • Rijwoningen: 1400-2000 euro
 • Alleenstaande woning: 2000-3000 euro

Het loont ook de moeite om te kijken op premiezoeker.be voor welke premies van de overheid of netbeheerder je in aanmerking komt. Deze werken kunnen ook plaatsvinden aan een BTW-tarief van 6%. De plaatsing kan meestal op één dag gebeuren.

Spouwmuurisolatie verbetert het leefklimaat in huis: warmer in de winter en koeler in de zomer. Bovendien dempt de isolatie ook geluid van buiten. Je hebt minder condensatie op de muren en je vermindert ook je CO2-uitstoot. Als je een warmtepomp hebt, wordt je rendement verbeterd.

Tot slot stijgt ook de waarde van je woning en verbetert je energieprestatie-certificaat of EPC-attest.

Foto: Andres Siimon via Unsplash

Wat zijn de nadelen van spouwmuurisolatie?

Er kunnen echter ook enkele nadelen verbonden zijn aan spouwmuurisolatie:

 1. de luchtcirculatie tussen de muren valt weg. Hierdoor heb je minder natuurlijke ventilatie, wat logisch is omdat er minder warmte naar buiten kan, kan er ook minder frisse lucht naar binnen via spleetjes en kiertjes. Dit is gemakkelijk op te lossen door te zorgen voor voldoende ventilatie door kipramen, ramen met ventilatieroosters of een ventilatiesysteem. Een vaker een raam of deur open zetten, tenzij je woning al goed geventileerd is.
 2. Het voegwerk moet goed zijn. Vooral het voegwerk van je buitenmuur moet in goede staat zijn. Als deze in slechte staat is, kan er extra vocht in de muren trekken, waardoor je vochtproblemen kan krijgen. Dit is op te lossen door het voegwerk te herstellen of de muur te laten impregneren. Een specialist kan je hierover advies geven.
 3. Vervuiling in de spouw moet er uit. Bouwpuin in je spouw moet weggehaald worden. Een isolatiefirma kijkt hiervoor met een speciale camera of je spouw in orde is. Kosten voor het verwijderen van het puin bedraagt rond de 50 tot 150 euro per strekkende meter, maar dat is beter dan later vochtproblemen te krijgen door het bouwpuin.
 4. Spouwmuurisolatie is niet geschikt voor elk type steen. Geglazuurde bakstenen ademen niet, wat kan leiden tot vochtproblemen, dus hier wordt spouwmuurisolatie afgeraden. Ook bij poreuze betonstenen wordt dit afgeraden, tenzij de buitenmuur van een gevelafwerking is voorzien. Bij stenen die niet bestand zijn tegen vorst, stenen die dus kleine scheurtjes vertonen in de buitenmuur, is het ook opletten met spouwmuurisolatie. Soms zijn deze problemen op te lossen door het aanbrengen van gevelbekleding, het impregneren of verven met damopen verf. Laat je adviseren door een specialist.
 5. Bij een woning die geschilderd is aan de buitenkant, is het type verf dat gebruikt is belangrijk. Bij dampdichte verf kan de buitenmuur immers niet goed ademen zodat er altijd een bepaalde mate van vocht aanwezig is in de muur. Bij een dampopen verf wordt het vocht gewoon doorgelaten, waardoor spouwmuurisolatie vooral bij dergelijke muren kan. Als de muren geverfd zijn met dampdichte verf of er zoveel lagen met damopen verf op zit dat de muur dampdicht geworden is, dan kan dit eerst eraf gestraald worden en na het isoleren opnieuw geverfd met dampopen verf.
 6. De spouwmuurisolatie is ook maar geschikt als er een voldoende minimale spouwbreedte aanwezig is. Hoe dikker de isolatie, hoe meer rendement.
 7. Alleen als de kruipruimte goed geventileerd is via ventilatiekokers of een spouw, anders moet je ventiliatiekanalen laten plaatsen door het isolatiebedrijf.
 8. Een gevel met veel en zware slagregen is een risico als de buitengevel en het voegwerk slecht is.
 9. Er kan allergisch gereageerd worden bij PUR-isolatie door de stoffen die vrijkomen. Dit is normaal tijdelijk, alhoewel je nog vaak leest dat er mensen zijn die stellen dat ze gezondheidsklachten hebben door de plaatsing van PUR-isolatie. Laat in ieder geval de installatie over aan een vakman.

Welke soorten spouwmuurisolatie bestaat er?

Er zijn verschillende soorten spouwmuurisolatie waaruit je kan kiezen. Ik som er enkel op:

 1. Minerale wol, glaswol of steenwol. Dit materiaal is duurzaam, brandveilig en waterafstotend. Het zorgt ook voor een goede akoestische isolatie.
 2. Isolatiekorrels of EPS parels hebben een hoge isolatiewaarde, een groot vulvermogen en zijn ecologisch verantwoord. Ze worden ingespoten met een lijm zodat ze goed hechten. Ze scoren wel minder goed op brandveiligheid en akoestische isolatie. Je kan de isolatieparels vergelijken met piepschuim.
 3. PUR-isolatie isoleert thermisch het meest. Dit kan gebruikt worden bij zeer smalle spouwmuren of vervuilde spouwmuren. Maar naar milieuvriendelijkheid scoort dit het minst goed. Deze isolatie is vochtregulerend en heeft een lange levensduur.
 4. Papiervlokken of cellulose zijn ook toepasbaar in moeilijk toegankelijke spouwmuren. Het is brandwerend, hoge warmteopslagcapaciteit en akoestische isolatiewaarde.

Het loont dus de moeite als je over een oudere woning beschikt om te kijken hoe je het leefklimaat kan verbeteren door spouwmuurisolatie. Zorg dat je verschillende voorstellen bezit, vergelijk de voorgevestelde berekeningen, het gekozen isolatiemateriaal en werk met een gespecialiseerde firma. Voor financiering bestaan er oplossingen, zoals renteloze leningen als je zelf over onvoldoende middelen zou beschikken. Zorg zo voor een koel kot tegen volgende zomer.

Deze website bevat affiliatelinks. Als je op een affiliatelink klikt, verandert dit niets voor jou maar verdien ik een commissie als je iets koopt voor mijn inspanningen. Dit verandert niets aan mijn oordeel: op deze website staan zowel berichten zonder affiliatelinks om jullie te informeren als affiliatelinks.

Bronnen:

https://www.ecobouwers.be/
https://www.isolatie-info.be/
https://www.isolatie.net/

Lees ook:

Hoe isolerende maatregelen te financieren?
6 tips om je huis in de zomer op een duurzame manier te koelen
7 bijkomende tips hoe je het koel kan houden om te slapen na een warme dag
Inert bouwmateriaal en warmte

Foto:  Pete Willis via Unsplash