hoeveel moet je drinken op warme dagen

Hoe vermijd je uitdroging of dehydratatie in een hittegolf?

Drink je wel genoeg tijdens een hittegolf om uitdroging of dehydratatie te vermijden? Het grootste deel van de mensen op aarde zou in een constante staat van uitdroging zijn. Dat is verbazend en hangt niet af van enige leeftijdscategorie. Zodra je 1% te weinig vocht in je lichaam hebt, beïnvloedt dit al je lichaamsprocessen. Uit een onderzoek van de universiteit van Londen is gebleken dat studenten die veel dronken tijdens de examens het beter deden dan studenten die te weinig dronken (veel informatie over uitdroging is te vinden bij The National Sources of Waters). Dus het is belangrijk om voldoende te drinken tijdens een warme dag in de zomer, zeker tijdens een hittegolf.

Hoeveel moet je drinken op een dag?

Een volwassene moet per dag ongeveer 1,5 liter water drinken, dit is 6 tot 8 glazen. Daarnaast neem je ook 0,7 tot 1,5 liter water op uit vast voedsel om niet uitgedroogd te geraken. Soms moet er echter meer gedronken worden:

Sommige mensen moeten meer drinken

 • Als je borstvoeding geeft, dan drink je best 3 tot 4 glazen meer per dag om niet uitgedroogd te geraken in een warme zomer.
 • Kinderen verliezen meer vocht dan volwassenen op een warme dag. Kinderen vergeten ook vaak te drinken, zodat ze aangemoedigd moeten worden om te drinken. Hun dorstmechanisme is immers minder ontwikkeld in vergelijking met volwassenen. Als een kind koorts of diaree heeft, dan moet het zeker meer drinken. Hetzelfde geldt bij braken.
 • Bejaarde mensen drinken ook vaak te weinig. Eerst en vooral omdat ze ook minder eten. Ten tweede omdat ze soms een verminderde nierwerking hebben. Hierdoor moeten de nieren harder werken om afvalstoffen te verwijderen, dus hebben ze meer vocht nodig om deze via de urine af te voeren. Tot slot hebben senioren vaak een mindere dorstprikkel. Hierdoor drogen ze ook sneller uit.

In sommige situatie moet je meer drinken

Soms heb je meer vocht nodig dan normaal en moet je meer drinken. Vooral in volgende situaties:

 • als er extreme temperaturen, zoals een hittegolf, aanwezig zijn
 • bij een verblijf op grote hoogte
 • bij airconditioning, of het nu mobiel is of vast
 • bij droge lucht (vaak ook bij mobiele en vaste airco’s aanwezig)
 • bij zware lichamelijke inspanningen of bij sport
 • bij ziekte, zeker als er koorts, diarree of braken is, want dit veroorzaakt een groter verlies van vocht
 • bij alcoholgebruik heb je een verhoogd vochtverlies
 • bij sommige geneesmiddelen verlies je vocht
 • bij het eten van veel vezelrijke voeding om constipatie te vermijden.

Welke dranken hydrateren het best?

Water werkt het beste. Alternatieven voor water zijn vruchtensap, melk of vervangende melkdranken en thee. Koffie en cola zijn minder geschikt want cafeïne werkt vochtafdrijvend. Minst geschikt zijn alcohol en frisdranken.

Welke gezondheidsklachten worden veroorzaakt door uitdroging?

Uitdroging veroorzaakt meer gezondheidsklachten dan je denkt, zoals bijvoorbeeld:

 • vermoeidheid
 • duizeligheid
 • krampen
 • droge huid
 • concentratieproblemen
 • hoofdpijn
 • lichamelijke pijnen
 • humeurigheid
 • slechte adem en dat wil je nu zeker niet met je mondmasker

Welke tips zijn er om meer water te drinken?

Foto: Unsplash
 1. Stel doelen hoeveel water je zult drinken. Gebruik eventueel een reminder op je smartphone of een timer op je bureau.
 2. Steek variatie in de dranken die je gebruikt. Zo geraak je het minder snel beu om te dringen.
 3. Eet je vocht. Eet voldoende groenten (200-300 gr) en fruit (2 stuks), zo vul je je vochtgehalte ook aan.
 4. Drink regelmatig. Dat is beter dan hele grote hoeveelheden in één keer te drinken. Want daardoor vermindert je honger- en dorstgevoel. Met regelmatig kleine hoeveelheden te drinken heb je dat niet.
 5. Neem een eigen waterfles. Met een eigen waterfles moedig je jezelf aan om te drinken.

Zelf doe ik het zo: ‘s morgens staat er op mijn nachtkastje een waterfles van een halve liter van Klean Kanteen op mijn nachtkastje. Je verliest ‘s nachts immers vocht. Om dit vochtverlies onmiddellijk te compenseren drink ik eerst deze waterfles leeg voor ik aan de dag begin. Zo begin ik al onmiddellijk goed. Op mijn bureau heb ik een Dopper steel waterfles van 800 ml staan. Ik zorg ervoor dat ik twee keer deze fles leeggedronken heb vooraleer ik mijn bureau verlaat. Op deze manier heb ik al 2 liter gedronken tijdens de dag zonder veel moeite. Als het moeilijk gaat, dan neem ik altijd een paar slokken voor ik iets eet, dat helpt ook. En soms wil ik bubbels. Nee, niet de alcoholische versie, maar bruiswater om af te wisselen. Ook onderweg neem ik altijd een waterflesje van 350 ml mee in mijn handtas of in de wagen. Die hou ik koel via een drankhouder die koelt. Zo kom ik de warme dag door.

Zoek je nog een ander hulpmiddel? Je kan de drankkaart gebruiken van de Vlaamse overheid, te downloaden via deze link. Telkens je een glaasje gedronken hebt, dan zet je een kruisje op een glas.

Heb je het liever elektronisch? Er bestaan ook verschillende app’s waarmee je hoeveel je drinkt kan opvolgen.

Water Minder

De app Waterminder laat uw vochtbalans zien, berekent uw drinkdoel, houdt u gemotiveerd met herinneringsberichten (drink water!) en archiveert uw drinkgeschiedenis. Met een simpele tik op uw smartphone laat u weten dat u weer een x-aantal milliliter heeft gedronken. De getekende man of vrouw wordt dan een aantal percentage blauwer. Als de persoon helemaal blauw is, heeft u uw doel behaald. De app kan uw gemiddelde waterdoel berekenen, maar u kunt ook zelf een doel instellen.

Te downloaden voor Andriod via deze link.

Herinnering voor water drinken

Ook deze app herinnert u er elk uur aan dat u wat moet drinken.Via uw gewicht bepaalt de app hoeveel vocht u iedere dag binnen moet krijgen. Door op het plusje te tikken, kunt u kiezen welke hoeveelheid u heeft gedronken. Als de lijn boven in het scherm volledig groen is, heb je voldoende gedronken. De app heeft nog extra mogelijkheden: de grootte van de kopjes wijzigen, begin- en eindtijden toevoegen voor de herinneringsfunctie en grafieken te bekijken met uw drinkgedrag.

Screenshotafbeelding

Te downloaden via Android via deze link

Hydro Coach

Hydro Coach berekent aan de hand van leeftijd, gewicht, geslacht en leeftijd wat je per dag moet drinken. De app herinnert je om de zoveel tijd dat je weer een glas water moet drinken. Door op het glas te tikken, geef je aan dat je gedronken hebt. Ook zijn er week- en maandstatistieken te bekijken, drinkdoelen aan te passen en kan je waterinname met vrienden delen.

Te downloaden via Android via deze link

Aqua Alert

Een app die zou geschikt zijn voor elke leeftijdsgroep. Aqua Alert berekent zelf aan de hand van acitiviteit, leeftijd, gewicht hoeveel water je per dag moet drinken. De app licht je in wanneer je meer water hebt gedronken dan nodig en of je gehydrateerd bent. Je krijgt inzicht in je dagelijks drinkgedrag en niveau van hydratatie.

Te downloaden via Android via deze link

Foto: Johnny McClung via Unsplash

Deze website bevat affiliatelinks. Als je op een affiliatelink klikt, verandert dit niets voor jou maar verdien ik een commissie als je iets koopt voor mijn inspanningen. Dit verandert niets aan mijn oordeel: op deze website staan zowel berichten zonder affiliatelinks om jullie te informeren als affiliatelinks.n zonder affiliatelinks om jullie te informeren als affiliatelinks.

Lees ook:

Hoe hou je het koel in je slaapkamer tijdens een hittegolf op hete dagen?
Koelte, airco en huisdieren tijdens een warme zomer
6 tips om je huis koel te houden zonder airco
De beste ventilatoren bij Bol.com 2020
Wat gebeurt er in je lichaam bij extreme hitte?