Isolatie en inertie

Inert bouwmateriaal en warmte

Als warmte zich in een woning heeft opgehoopt, dan kan die warmte tijdelijk worden opgeslagen in de thermische massa van een gebouw. Hoe groter die thermische massa, hoe trager de temperatuur in een bepaalde ruimte stijgt. Lichte gebouwen, bijv. houtskeletbouw kennen een snellere opwarming, maar ook een snellere afkoeling. Via valse plafonds en voorzetwanden wordt verhinderd dat de warmte in de daken en de muren kan ophopen. Als er aan de binnenkant dan nog eens isolatie is aangebracht, zal de opwarming nog trager gebeuren. Een buitenisolatie door bijv. een extra gevelsteen helpt weinig want zoals je de blogpost over het isoleren van de muren kon lezen, is het de binnenkant van de woning die de gevoelstemperatuur bepaalt.

Welke bouwmaterialen zijn inert?

Hoe inerter het materiaal, hoe trager de temperatuur kan stijgen. Thermische inertie is het begrip dat uitdrukt in welke mate een materiaal of constructie reageert op verschillen in energie of temperatuur. Het zijn de warmtebuffercapaciteit en de massa die de inertie of traagheid van het bouwmateriaal bepaalt. Zo heeft steen een grotere thermische inertie dan hout. Steen warmt trager op, hout sneller. Bij weinig zon kan een houten bank al warm aanvoelen, een stenen kant zal dan weer langer koud blijven. Eens warm, koelt steen trager af: een muur in het zuiden kan in de zomer nog lang na zonsondergang warm aanvoelen als je je hand erop legt.

Waarom moet ik rekening houden met de inertie van bouwmaterialen?

De ruimtes waar overdag zelden iemand aanwezig is, worden beter niet met inerte bouwmaterialen gebouwd. Voorbeelden zijn: slaapkamers, vergaderzalen. De temperatuur zal ‘s avonds snel dalen in deze lokalen, maar zal warmer zijn overdag. Warmte die dan zal moeten opgevangen worden via bijvoorbeeld buitenzonnewering,

Het tegenovergestelde voor de woonkamer: daar worden dus beter inerte bouwmaterialen gebruikt: koeler overdag en warmer ‘s nachts als er toch niemand is. Een stenen vloer in de woonkamer zal sneller een koel gevoel geven, terwijl een houten vloer warmer zal aanvoelen.


Bronnen: “Koelen zonder blazen”, Test-Aankoop, juli/augustus 2020, pag. 15 en https://ecomat.be/kennisbank/detail/inertie

Foto: Randy Fat via Unsplash

Lees ook:

Waarom groen zetten rond je woning geen slecht idee is.
Isoleren tegen warmte
Hoe isolerende maatregelen financieren?
6 tips om je huis koel te houden zonder airco
Thuiswerk bij warm weer: hoe krijg je een ideaal binnenklimaat?