Koel je kot bomen

Koelte vinden in je tuin

Tijdens deze warmte dagen zoeken we overal koelte. Alhoewel de koelste plek normaal binnenshuis is, wil je toch graag af en toe eens naar buiten. De tuin in . Dus wil je ook koelte vinden in je tuin. Maar waar kunnen we koelte vinden in de tuin? Welke maatregelen kan je nemen om toch buiten ergens koelte te vinden?

1. Groen zorgt voor schaduw in de tuin

De gemakkelijkste en volgens mij mooiste oplossing om het koeler te hebben in je tuin is door het creëren van schaduw plekken via aangeplant groen. Geen saaie buxushaagjes. Ben je ook af van de buxusmot. Nee, geef mij maar bomen (ze hoeven niet altijd al zo hoog te zijn om al schaduw te geven), is ook goed voor de CO2 en het klimaat. Of hoge struiken. Maak zo een schaduwhoekje waar je een tafeltje en stoeltjes of echte gezellige zithoek kan maken. Met twee bomen is zelfs een hangmat mogelijk. Kan je eindelijk dat boek lezen dat je al zo lang wou lezen.

2. Een schaduwzeil of schaduwdoek in je tuin

Een schaduwdoek of schaduwzeil kan je gelijk waar plaatsen in je tuin. Je hoeft enkel een goede locatie te vinden. Een schaduwdoek zorgt niet enkel voor schaduw, maar ook dat je niet volledig wordt blootgesteld aan uv-straling. Een juiste montage is belangrijk. Je schaduwdoek moet in één keer juist hangen.

– Locatie voor je schaduwdoek

Het is belangrijk om rekening te houden met de stand van de zon in je tuin. Waar wil je schaduw maken? Hou ook rekening met openstaande en opengaande deuren die tegen het schaduwdoek kunnen aankomen.

– Bepaal de bevestigingspunten voor je schaduwdoek

Soms heb je in je tuin zelf bevestigingspunten: een boom of een muur. Maar het kan zijn dat je er geen hebt: dan kan je speciale palen aankopen om in je tuin te plaatsen. Tussen de palen hang je dan de schaduwdoek. De palen moeten wel stevig genoeg zijn. Hou rekening met een sterke wind om de stevigheid van je palen te bepalen.

– Hang je schaduwdoek op

Als je de locatie weet, dan moet je het schaduwdoek ophangen en opspannen. Probeer dit eerst uit vooraleer je je schaduwdoek en de bevestigingspunten definitief ophangt. Je moet minimaal een hellingshoek van 30 graden in je schaduwdoek hebben. Dit is ongeveer 30 cm per meter. Dit is belangrijk om te vermijden dat er water op je schaduwdoek blijft liggen. Met een speciale spanhaak kan je het schaduwdoek ophangen aan de moeren. Nu moet je het schaduwdoek heel strak spannen zodat er niets kan misgaan bij wind of regen. Vouwen uit de verpakking trek je nu recht.

3. Het gebruik van water in je tuin

Bij het gebruik van water in je tuin, denken de meesten wellicht aan het water geven aan planten. Bij voorkeur met regenwater. Maar daar gaat het hier niet over, maar eerder over de mogelijkheden om het met water koeler te krijgen. Of heeft het er toch iets mee te maken? Hoe groener je tuin, hoe meer koelte. Hoe meer tegels, hoe meer de warmte opgeslagen of weerkaatst wordt. Denk er maar eens over: op het gazon lopen in volle zon is koeler dan op een tegelvloer wandelen in volle zon. Met minder tegels heb je ook minder kans op overstroming. Een milieuvriendelijke oplossing voor meer afkoelend water in je tuin is een zwemvijver. Tips over een watervriendelijke tuin, kan je overigens via deze link naar de Vlaamse Milieumaatschappij vinden. Maar er zijn nog verschillende mogelijkheden om je te koelen met water:

1. Jaccuzzi

Daar wordt vaak aan gedacht als één van de eerste opties om met water af te koelen in je tuin. Een jaccuzzi in je tuin biedt verschillende voordelen:

 • Het is ontstressend: wat je doet ontstressen, is automatisch ook goed voor je lichaam, je komt mentaal en fysiek tot rust.
 • Ontspannend voor je spieren waardoor minder spier- en gewrichtspijn
 • Je kan gebruik maken van geuren om tot rust te komen
 • Een jaccuzzi verbetert je bloedcirculatie

2. Zwembad

Ben je niet voor bubbels, maar wil je wel verkoeling in het water? Dan is een zwembad misschien een oplossing. Je kan all the way gaan door een vast, meestal ingegraven zwembad te laten installeren. Maar een goedkopere oplossing is een opzetzwembad of een opblaasbaar zwembad. 

Deze zwembaden zijn snel gekocht en geïnstalleerd. Maar waar moet je op letten als je een opzetzwembad of opblaasbaar zwembad hebt?

 • De waterpomp en de filter kan je netjes wegwerken in een box of versiering. Zeker als er kinderen zijn, is dat aan te raden zodat ze er niet kunnen aankomen.
 • Zet je filterpomp nooit uit om algvorming op de bodem en wand te vermijden.
 • Het zwembad moet 100 % vlak geïnstalleerd worden, want een schuine ondergrond kan leiden tot scheurtjes in het zwembad
 • Elke week doe je best een watertest of het water nog ok is en voeg tijdig chloortabletten toe (best in een drijvertje om vlekken op je zwembad te vermijden). Zo kan je heel het zomerseizoen met hetzelfde water voort.
 • Als je het zwembad niet gebruikt, dek je het af met een afdekzeil.
 • Zuig het zand af en toe van de bodem.
 • Als er kinderen in het zwembad zitten, zorg dat er een volwassene in de buurt is. Zelfs al hebben ze een zwemdiploma, je weet maar nooit en paniek doet rare dingen met een mens.
 • Laat het zwembad op het einde van de zomer leeglopen en maak het goed schoon. Als je het wegbergt moet je ervoor zorgen dat het zwembad goed opgedroogd is. Laat het zeker niet buiten staan want dat doet het materiaal verder slijten.

3. Een tuindouche

Een tuindouche is een oplossing als je het eenvoudiger wilt en het niet ziet zitten om met chloortabletten en watertesten bezig te zijn. Of als je te weinig plaats hebt voor een zwembad of jaccuzzi. Gewoon er eens onder staan en je bent verfrist. Een tuindouche zelfs te gebruiken voor huisdieren (zie ook de blogpost https://www.koeljekot.be/info-over-airco/koelte-airco-en-huisdieren-in-een-warme-zomer/). Bovendien is een tuindouche niet zo duur als je denkt. Een basic tuindouche waaraan je gewoon je tuinslang koppelt, heb je al vanaf 40 euro. Maar of een tuindouche in de toekomst nog een goed idee is met het droger worden van de gronden in Vlaanderen, valt af te wachten.

4. Waterspeelgoed

Mijn favoriete oplossing. Budgetvriendelijk en creatief. Je hebt er nog plezier mee ook en doet aan beweging. Als het te warm is, helpt ook dit niet natuurlijk. Maar je hebt tegenwoordige allerlei soorten waterspeelgoed, gaande van:

 • waterpistolen of watersoakers: zeer leuk voor jong en oud. Je voelt je direct terug jonger.
 • watertegels: tegels waaruit onverwachts water kan spuiten, net zoals de waterfonteinen die je soms in een stad ziet. Zelfs bij een volwassene kan een verrassing zorgen voor verkoeling.
 • waterglijbanen en watersproeiers: voor de grotere waterpret. Een watersproeier heb je toch wellicht om het groen in je tuin van water te voorzien.

En zo heb je nog meer waterspeelgoed voor jong en oud. Mensen zijn altijd al aangetrokken tot water. Ik vraag me af of dat is omdat we zelf voor het grootste deel uit water bestaan. Hoe dan ook als je je bezig houdt met waterspeelgoed, vergeet dan niet je goed in te smeren tegen zonnebrand. Want door al dat water zou je de zon en haar schadelijke werking wel eens vergeten.

5. Watersprays

Als je het bovenstaande allemaal niet ziet zitten, dan kan je gewoon gebruik maken van een simpele waterspray. Speciale sprays die minuscule waterdruppeltjes op je spuiten. Vaak met een of ander geurtje toegevoegd. Toen mijn vader maandenlang gehospitaliseerd was in een warme zomer, dan bracht een waterspray de redding. Het was de waterspray van Evian die ik altijd mee had. Ik wist toen nog niet dat je een waterspray ook zelf kan maken. Dan weet je wat erin zit. Want als je kijkt op de busjes waterspray, dan zie je dat er meer in zit dan water. En het is goedkoper. Op Harpers Bazaar vind je twee recepten voor een gezichtsspray: met lavendel en aloë vera en rozenwater. Je koopt een metalen sprayflaconfles die je vult met koel water en sprayen maar.  Ook op deze website vind je een recept.

6. Handventilatoren met watermist

Ik wist niet dat dit bestond, ik ga eerlijk zijn. Ik heb zo ook nog niet geprobeerd. Maar er zijn dus handventilatoren op de markt met watermist. Ze werken op batterijen en verstuiven een verkoelende waternevel. Je kan ze overal meenemen. Er staan nog niet te veel reviews bij deze ventilatoren en deze die er staan zijn ofwel heel goed ofwel slecht. Dus of dit effectief een toestel is waar je extra koelte mee wint in je tuin, dat zou je zelf moeten ondervinden.

Deze website bevat affiliatelinks. Als je op een affiliatelink klikt, verandert dit niets voor jou maar verdien ik een commissie als je iets koopt voor mijn inspanningen. Dit verandert niets aan mijn oordeel: op deze website staan zowel berichten zonder affiliatelinks om jullie te informeren als affiliatelinks.n zonder affiliatelinks om jullie te informeren als affiliatelinks.

Lees ook: