Koel je kot bomen

Waarom groen zetten rond je woning geen slecht idee is

Bomen zijn groot, sommige toch. Ze kunnen een schaduw werpen op je woning, op de ramen. Hierdoor warmt het glas minder op. Bomen helpen om oververhitting in de zomer te voorkomen (en ze zuiveren de lucht). Bij voorkeur kies je voor loofbomen die in de winter hun bladeren verliezen en in de zomer een beschermend groen bladerdak bezitten.

De bomen moet je wel voldoende dicht bij je woning aanplanten. In de zomer staat de zon hoog in het zuiden, daar moet je rekening mee houden bij aanplanting. Als je een boom aan de west- of oostkant van je woning plant, dan zal ze eerder beschutting bieden voor een laagstaande zon.

Inhoudstafel

Groenscherm

Je kan ook een groenscherm of groene gevel met klimplanten zoals klimop of leiplanten. Je moet dan wel geduld hebben totdat het groenscherm volgroeid is. Klimop op muren zorgt ervoor dat temperatuur van de muren lager is dan de omgeving. Let wel op want klimop is een woekerende plant.

Groendaken

Laten we de groendaken niet vergeten. Zij zorgen ervoor dat de warmte trager aan een plat dak wordt afgegeven. Je moet er rekening mee houden dat de warmte op een gewoon plat dak in de zomer kan oplopen tot bijna 70 °C. Bij een groendak wordt dit beperkt tot 25-30 °C. Een groot verschil.

Foto: Canva

Lees ook:

6 tips om je huis koel te houden zonder airco
Isolatie van muren
Inerte bouwmaterialen en warmte
Thuiswerk bij warm weer: hoe krijg je een ideaal binnenklimaat?
Planten en airco zijn niet de beste maatjes
Een reflecterende, witte dakbedekking