mobiele airco evolar

Een mobiele airco met buitenslang of zonder?

Je leest het goed, er bestaan ook mobiele airco’s zonder buitenslang. Dat is toch wat er hier staat. Eigenlijk kan dat niet, zijn het gewoon luchtkoelers of aircoolers (zie mijn blogpost over het verschil tussen een mobiele airco en luchtkoelers). Want de warmte moet ergens heen. Maar lees vooral verder want sinds enkele dagen is er inderdaad een mobiele airco zonder buitenslang op de markt. Maar ik moet wel een kleine waarschuwing meegeven: bij een coronabesmetting is een mobiele airco zonder buitenslang geen goed idee. Lees daarvoor deze blogpost over het gebruik van ventilatoren en airco’s in coronatijden.

Hoe zit dat met de warmte?

Daarvoor moeten we terug kijken naar de werking van een airco. Die zuigt warme lucht aan die naar een warmtewisselaar wordt geleid. De warmtewisselaar heeft koelvloeistof die de warmte uit de warme lucht haalt. Daarna gaat de koude lucht uit de airco. De warme lucht die gaat naar de buiten-unit bij een split-airco. Bij een mobiele airco monoblock gaat de warme lucht via een buitenslang naar buiten. Je moet hoe dan ook ergens heen met je warmte. Als de warmte wordt afgevoerd in ijswater, dan gaat het eerder om een aircooler en niet om een mobiele airco. Zeker als je ziet dat het in een webshop wordt gepromoot als een mobiele airco zonder buitenslang, maar merkelijk goedkoper is, dan gaat het om een luchtkoeler of aircooler geen airco.

Is de kwaliteit van een ‘mobiele airco’ zonder afvoerslang maar met een condensbak hetzelfde?

Nee. Het koelvermogen zonder afvoerslang is lager. De lucht wordt niet goed ontvochtigd. Dit is enkel een goede oplossing als je een niet te grote ruimte hebt en je voldoende tijd hebt om een ruimte af te koelen.

Wat zijn de voordelen van een mobiele airco zonder afvoerbuis?

Het is jou gelijk of het gaat om een mobiele airco of een luchtkoeler, je wilt gewoon geen afvoerbuis. Wat zijn dan de voordelen?

 • geen open deur of raam om de warmte af te voeren
 • geen buitenunit nodig
 • kan gelijk waar geplaatst worden
 • is snel te installeren en te verplaatsen
 • mooie designtoestellen

Wat zijn de nadelen van een mobiele airco zonder afvoerslang?

 • is niet bruikbaar om een ruimte af te koelen, dat doet het toestel niet
 • lager koelvermogen dan een gewone mobiele airco of vaste airco
 • geen of lage luchtontvochtiging
 • niet energiezuinig, het energieverbruik ligt hoger

Maar ik heb toch gelezen over de Evolar ES 9000 die een echte mobiele airco zou zijn zonder afvloerslang?

Vanaf 28 juli zou Evolar, een Nederlands bedrijf, de ES 9000 op de markt brengen. Een mobiele airco zonder slang. Op hun website zeggen ze dat het een watergekoelde mobiele airco is. De airco zou gebruik maken van een uniek energy storage systeem waarbij de warmte in het water opgeslange wordt. De airco zou 8 uur kunnen koelen, maar dan moet het water 2 tot 3 uur afkoelen. Er is 37 liter water nodig, maar je zou maar één keer per zomerseizoen moeten bijvullen. De airco zou ook verwarmen en ontvochtigen. Het geluidsniveau zou maar tussen de 33 en 45 dB zijn. Hij heeft Wifi en is via een aparte app te bedienen of via Amazon Alexa app of Google Home. Hij zou geschikt zijn voor ruimtes tot 90 m3.

Evolar EVO-ES9000 - Mobiele Airco - 2,5 kW - zonder afvoerslang
Foto: Bol.com

Update: Sinds kort is deze mobiele airco verkrijgbaar bij Bol.com voor de prijs van 995 euro. Na 1 week had de mobiele airco 7 reviews waarbij hij 4.1 op 5 kreeg. De meeste opmerkingen gaan over de dure prijs, 995 euro is niet niks. De meest negatieve review zegt ook dat hij niet stil is en onvoldoende zou koelen, terwijl er andere reviews zijn die juist de stilte als pluspunt geven en niets zeggen over het koelen. Zoals altijd met nieuwe producten zal tijd uitwijzen hoe deze nieuwe mobiele airco zonder afvoerslang ontvangen wordt door het publiek.

Het energieverbruik van de Evolar ES 9000?

Volgens hun website zou er volgende energie nodig zijn:

 • tijdens het koelproces van het water voor de energieopslag: 750 W
 • de compressor geeft 2500 W aan koelvermogen af (2-3 u)
 • bij het koelen na de energieopslag, dus in werking: 60 W (6-8 u)

Het gemiddelde energieverbruik bij gebruik van één cyclus (2-3 u koelen en 6-8 u werken) zou 250 W per uur zijn. Niet min, zeg ik dan.

Foto: Evolarshop

Het wordt afwachten of Evolar zijn belofte voor een mobiele airco zonder buitenslang waarmaakt of dat dit een zoveelste luchtkoeler in een lang rijtje is. Afwachten wat de gebruikers zullen zeggen.

Foto bovenaan deze blogpost: luchtkoeler Trend24 bol.com

Lees ook:

Wat is het verschil tussen een luchtkoeler en een airco?
Waarop letten als je een aircooler koopt?
Waarop letten als je een mobiele airco koopt?
Welke raamafdichtingen voor je mobiel airco zijn de beste?
Hoe gebruik ik een mobiele airco het best?