Tristar mobiele airco

Hoe gebruik ik mijn mobiele airco het best?

Proficiat, je hebt een mobiele airco gekocht. Maar hoe gebruik je die het best. Waarop moet je letten als je een mobiele airco in huis hebt?

1. Zet je mobiele airco op de meest geschikte plek

De mobiele airco staat bij voorkeur niet tegen de muur, maar zo’n 30 tot 40 cm ervan af. Je mobiele airco heeft een afvloerslang nodig om de warme lucht weg te voeren naar buiten. De gemiddelde lengte van zo’n afvoerslang is anderhalve meter. Je kiest bij voorkeur voor een kantelraam of schuifraam. Een dakraam met scharnier in het midden zoals bij Velux is moeilijker. De meeste raamafdichtingskitten passen er niet op (lees de blogpost welke raamafdichtingskit voor je mobiele airco is de beste). Ook is zo’n dakraam moeilijk af te sluiten waardoor er vaak toch nog warme lucht kan binnen komen. Daardoor is het koelvermogen van je mobiele airco minder. Je legt ook best niets op je mobiele airco want dat verslechtert de luchtcirculatie alleen maar.

2. De afvoerslang van de mobiele airco installeren

Bij een mobiele airco heb je een afvoerslang om de warme lucht naar buiten af te voeren (meer over de werking van een mobiele airco, lees je in de blogpost hoe werkt een mobiele airco). Dus moet je die monteren op een raamafdichtingskit. Zo’n raamafdichtingskit heb je nodig om de warmte buiten te houden. Als je de afvoerslang gewoon door een open raam steekt, dan komt de warmte langs het raam terug binnen. Bij een raamafdichtingskit zit er een handleiding die je zult vertellen hoe je deze moet monteren. Lees ook de blogpost welke raamafdichtingskit voor je mobiele airco is de beste.

3. Plaats de afvoerslang zo recht mogelijk

Om een optimale afvoer van de warme lucht uit je mobiele airco te hebben, moet de afvloerslang zo recht mogelijk geplaatst worden met de raamafdichtingskit. Als er teveel bochten in de afvoerslang zitten, dan kan het zijn dat de warme lucht niet goed weg kan. In dat geval heeft je mobiele airco meer moeite om de ruimte goed te koelen. En dat wil je toch niet?

4. Begin tijdig te koelen

We willen energiezuinig zijn, dus hebben we de neiging om een mobiele airco maar aan te zetten als het te warm is. Maar dat is een handeling die juist het tegenovergestelde bereikt: doordat de ruimte warm is geworden, kost het veel energie om de warme ruimte af te koelen. Het motto is dus om op tijd je mobiele airco aan te zetten. Zet de mobiele airco ‘s morgens al aan, wanneer het nog koel is. Als je mobiele airco enkel de temperatuur moet handhaven, kost dit veel minder energie. Nog een pluspunt: de mobiele airco zal stiller werken.

5. Pas je mobiele airco aan volgens de grootte van de ruimte

Elke mobiele airco heeft een maximale oppervlakte die hij kan koelen. Dit is ook afhankelijk van hoe goed de ruimte geïsoleerd is, van de warmtelasten dus. Die zijn hoog (kamer met veel zon en weinig isolatie) of laag (een goed geïsoleerde kamer). Als je mobiele airco een te grote ruimte zal moeten koelen, dan zal dat niet lukken. Plus je zult geluidsoverlast hebben omdat de airco met alle macht probeert te koelen wat hij niet kan koelen. Bereken dus de koelcapaciteit die je airco nodig heeft om een ruimte te koelen vooraleer je hem koopt (kijk naar de blogpost hoe bereken ik welke mobiele airco ik nodig heb – met calculator)

6. Gebruik niet te veel andere elektrische toestellen

Alle elektronisch toestellen produceren warmte. Dus hoe meer elektronische toestellen aan staan in een te koelen ruimte, hoe warmer die wordt en hoe moeilijker voor je mobiele airco om goed te koelen. Zo moet je bijvoorbeeld niet stofzuigen of iets in een oven bakken op warme dagen.

Naast al deze tips is een gebruik van een mobiele airco nog meer te optimaliseren als je voldoende ingrepen genomen hebt om je woning te koelen (bijv. zonnewering, een boom voor ramen planten, isolatie, enz…). Kijk hiervoor op de webpagina koelen zonder blazen.

Foto: Tristar.eu

Deze website bevat affiliatelinks. Als je op een affiliatelink klikt, verandert dit niets voor jou maar verdien ik een commissie als je iets koopt voor mijn inspanningen. Dit verandert niets aan mijn oordeel: op deze website staan zowel berichten zonder affiliatelinks om jullie te informeren als affiliatelinks.n zonder affiliatelinks om jullie te informeren als affiliatelinks.

Lees ook:

Hoe bereken ik welke mobiele airco ik nodig heb – met calculator
Welke raamafdichtingskit voor je mobiele airco is de beste?
Hoe werkt een mobiele airco?
Hoe hou je het koel in je slaapkamer?
Waarop letten bij de aankoop van een mobiele airco?