geluid ventilator mobiele airco

Hoe zit het met het geluidsniveau van ventilatoren en mobiele airco’s?

Maak je geen illusies, een mobiele airco of een ventilator is nooit stil. Deze mobiele airco’s of ventilatoren zullen nog moeten uitgevonden worden. Bij een mobiele airco maakt de processor altijd een zoemend geluid dat je kan vergelijken met een koelkast. Nog niet op gelet? Je koelkast is ook niet stil. De ventilator in een mobiele airco is echter wel redelijk stil. Bij ventilatoren zijn het vooral de bladen die door de luchtstroom geluid veroorzaken. Ook een bladloze ventilator zoals een Dyson is niet stil.

Wat is geluid?

Alle geluiden die wij waarnemen, zijn in realiteit de trillingen in de luchtdruk die ons trommelvlies opvangt. Als deze trillingen worden doorgegeven aan onze hersenen, worden ze omgezet in informatie, in geluid. Afhankelijk van de hoeveelheid energie in de trillingen (het geluid dus) nemen wij iets waar als luid of zacht. Hoe meer energie een bepaalde toon heeft, des te luider wij deze toon vinden.

Maar wat geluid is, dat is voor iedereen anders. Zeker mensen die bijvoorbeeld hoogsensitief zijn, zullen gevoeliger zijn voor geluid dan iemand anders. Terwijl iemand die hardhorend is, iets beter geluid kan verdragen. De meeste mensen hebben er ook last van als er in hun slaapkamer bijvoorbeeld een geluid te horen is. Geluidsoverlast belet om rustig in te slapen. De waarneming van geluid en geluidsoverlast is dus subjectief. Verschillen in geluidssterkte bij een hoog aantal decibel nemen wij ook niet meer zo nauwkeurig waar. Ook hangt het af van de afstand die wij hebben tot de geluidsbron of we iets storend vinden of niet.

Hoe kan je geluid objectief meten?

Geluid wordt gemeten in decibel. Je ziet bij de verschillende mobiele airco’s en ventilatoren decibel staan bij de kenmerken. De decibel geeft de intensiteit van een geluid weer. Dat is wat wij waarnemen als hoe luid een geluid is. Hoe hoger het aantal decibels, hoe hoger iets voor ons klinkt. De decibelschaal is logaritmisch. Dit wil zeggen dat drie dB extra een verdubbeling van de geluidsintensiteit betekent. Bijvoorbeeld 100 dB is niet twee keer 50 dB van geluidssterkte, maar veel meer. Zo is een boormachine meer dan twee keer het niveau van een gesprek, maar in decibel al je maar een verdubbeling zien. Er is dus een groot verschil tussen 40 dB en 50 dB. De 50 dB zal dubbel zo luid waargenomen worden als de 40 dB.

Voor toestellen heb je daarnaast de ISO3745:2012-certificaten. Dit is een certificaat die de fabrikant kan verkrijgen nadat de ventilatoro of airco in de hoogste stan getest is.

Als je een mobiele airco wilt kopen, kan je ook kijken of die een ‘silent mode’ of ‘slaapmodus’ bezit. Dit is een speciale stand waarbij het toestel nog stiller is om te kunnen slapen.

Tot slot zijn reviews van andere gebruikers ook altijd nuttig. Alhoewel geluid subjectief is, kan je je wel vragen stellen bij een ventilator of mobiele airco die in verschillende reviews als ‘niet stil’ wordt vermeld. Dan misschien toch eens nakijken of er geen variant bestaat met een stiller geluidsniveau.

Welk geluidsniveau is aangenaam?

Nul decibel is de zachtste toon die een mens kan horen. Tot rond de 50 dB is geluid voor ons aangenaam. De grens waarbij we een geluid niet meer aangenaam vinden, ligt rond de 100 dB. Onze pijngrens ligt dan weer rond de 120 dB.

Enkele voorbeelden:

 • 10 dB: pc, mug, bladeren in de wind
 • 30 dB: fluisteren
 • 60 dB: normaal gesprek
 • 80 dB: motorfiets, huilende baby
 • 110 dB: cirkelzaag, drilboor, discotheek,
 • 130 dB: straaljager (pijngrens)
 • 180 dB: in onmiddellijk buurt vuurwerk of harde klappen (schade aan het oor)

In de onderstaande Youtube-video hoor je welke geluiden horen bij de verschillende dB, zo kan je geluid vergelijken met wat er bij een ventilator of airco staat als geluidsniveau en krijg je een idee over decibels.

https://youtu.be/1XUovxiTpVA

Wat is het gevolg van een te grote geluidsbelasting?

De vraag is wat de gevolgen zijn als iets te luid klinkt. Onbewust heb je vaak de reflex om dan je handen op je oren te leggen of om weg te gaan en de afstand met de geluidsbron te vergroten. Vanaf 40 dB zijn er gevolgen voor de mens mogelijk:

 • Vanaf 40 dB: leer- en concentratiestoringen
 • Vanaf 60 dB: schade aan het gehoor bij lange blootstelling
 • Vanaf 65 dB: 20% meer kans op hart- en bloedvatenaandoeningen
 • Vanaf 85 dB: hier kan er al gehoorbeschadiging ontstaan, bijv. op een luidruchtige werkplek
 • Vanaf 120 dB: al na korte tijd beschadiging van het gehoor

Bron: Laperre.be

De stilste mobiele airco die ik gevonden heb voor een kleine slaapkamer in de blogpost over de 5 stilste mobiele airco’s voor de slaapkamer, had een geluidsniveau van 51 dB. Van een ander niveau is de vaste airco. Geluid van een binnenunit van een vaste airco zal je vooral op vallen in de slaapkamer. Heel stille binnenunits van vaste airco’s produceren minder dan 20 dB. Dat kan je vergelijken met het ruisen van boomblaadjes.

Foto: Mark Paton via Unsplash

Lees ook:

Geluid, waar plaats je je airco?
De beste: de 5 stilste mobiele airco’s voor op de slaapkamer
Wist je dat het geluid van een ventilator soms gebruikt wordt om te kunnen slapen?
Hoe gebruik ik een mobiele airco het best?

Als je deze info nuttig vond, dan kan je me altijd trakteren op een virtuele koffie via https://ko-fi.com/allesinjekot.

Deze website bevat affiliatelinks. Als je op een affiliatelink klikt, verandert dit niets voor jou maar verdien ik een commissie als je iets koopt voor mijn inspanningen. Dit verandert niets aan mijn oordeel: op deze website staan zowel berichten zonder affiliatelinks om jullie te informeren als affiliatelinks.n zonder affiliatelinks om jullie te informeren als affiliatelinks.