Ik wil een mobiele airco kopen, maar waar moet ik op letten?
Eerst en vooral moet je beslissen of je een mobiele airco met een buitenslang of een mobiele airco zonder buitenslang wilt of een mobiele airco met buitenslang. Lees ook de blogpost over het verschil tussen een mobiele airco met buitenslang en zonder buitenslang.
Inhoudstafel
1. Is de mobiele airco die je wilt kopen energiezuinig?
Je kan de energiezuinigheid terug vinden op het energielabel dat bij de mobiele airco hoort. Je hebt ondertussen wellicht al gelezen dat een mobiele airco redelijk wat energie verbruikt. Dus als je geen zonnepanelen hebt, dan kijk je best naar het energielabel vooraleer je je keuze maakt. De meest energiezuinige zijn de mobiele airo’s met een energielabel A+++, dan energielabel A++, dan energielabel A+, energielabel A en tot slot energielabel B en lager.
2. Het geluidsniveau van de mobiele airco
Het geluidsniveau wordt uitgedrukt in decibels. Zoals je ondertussen al weet is een mobiele airco redelijk lawaaierig. Zeker een monoblock. Hoe hoger je de mobiele airco zet, hoe meer geluid. Als je op webshops kijkt voor een mobiele airco, dan zie je het geluidsniveau staan bij de kenmerken of producteigenschappen van de mobiele airco. Voor een slaapkamer mag je nooit hoger gaan dan 60 dB, voor andere ruimtes kan een hoger geluidsniveau. Maar wat is nu stil en wat niet?
Een stille mobiele airco gaat tot 50 dB, je kan dat vergelijken met het door elkaar praten van mensen, een geroezemoes. Een normale mobiele airco heeft een geluidniveau tussen de 50 tot 60 dB, wat je kan vergelijken met een elektrische tandenborstel. De luidste gaan meer dan 60 dB. Meer informatie over geluidsniveaus vind je in de blogpost hoe zit het met het geluidsniveau van een ventilator of mobiele airco?
3. Het koelvermogen (wordt vermeld in BTU)
Zoals je in de blogpost over de berekening van de koelcapaciteit die je nodig hebt voor je mobiele airco kon lezen, betekent BTU British Thermal Unit. In de hierboven vermelde blogpost leer je een vereenvoudigde berekening om te weten welke airco je nodig hebt, er is ook een calculator voorzien. De koelcapaciteit hangt af van de grootte of inhoud van je ruimte en de warmtefactor van je ruimte (is ze geïsoleerd, liggen de ramen op het zuiden, is ze zongericht,…).
4. De fabrikant
Er zijn veel fabrikanten op de markt die mobiele airco’s vervaardigen. Je kiest altijd best voor een bekend merk, zoals Fuave, AEG, Honeywell, Whirlpool, Inventum, Tristar, …. Zij bieden de meeste garanties op een correcte waarborg en herstelling moest dit nodig zijn.
5. Timer
Stel je ook de vraag of je je mobiele airco wilt kunnen programmeren of niet. Wil je vooraf bepalen hoelang hij moet werken? Dan is een mobiele airco met een timer de beste keuze.
Hieronder vind je een kort filmpje van Mediamarkt uit Oostende met een korte uitleg waarop te letten.
Naar alle mobiele airco’s Bol.com
Naar alle mobiele airco’s Coolblue
Naar alle mobiele airco’s Krëfel
Foto: Unsplash
Lees ook:
Hoe weet ik welke mobiele airco ik nodig heb (berekening koelcapaciteit)?
Mobiele airco met buitenslang of zonder?
Hoeveel verbruikt een airco?
Welke raamafdichting voor je mobiele airco is de beste?
Hoe gebruik ik een mobiele airco het best?