raamafdichting mobiele airco

Welke raamafdichting voor je mobiele airco is de beste?

Bij een mobiele airco heb je raamafdichting nodig (lees ook deze blogpost: een mobiele airco met buitenslang of zonder). Want bij het gebruik van een mobiele airco heb je een afvoerslang nodig om de warmte naar buiten te begeleiden (lees ook deze blogpost: hoe werkt een mobiele airco?)

Warmtelekkage

Als je de afvoerslang gewoon door een venster of raam steekt, dan komt de warme lucht terug naar binnen. De warme lucht stroomt niet gewoon naar binnen, je airco zuigt warme lucht op, dus hierdoor stroomt de warme lucht sneller naar binnen dan normaal. Dus dan is de werking van je mobiele airco bijna een maat voor niets. De afvoerslang gewoon door een raam steken, is geen oplossing.

De beste oplossing: een gat in je muur

Je hoort het wellicht niet graat, maar een gat in je muur waardoor de afvoerslang gestoken kan worden, is de beste oplossing. Maar om speciaal een gat in je muur te maken, dat is nog iets anders. Je kan ook kiezen voor een inzetraam met een gat in, maar dat is maatwerk die moet passen op de breedte van je afvoerslang. Bestaat er een andere oplossing?

Aeg Raamafdichtingskit Mobiele Airco (awk03)
Raamafdichtingskit AEG (bron: mediamarkt)

Een andere efficiënte oplossing: een raamafdichtingskit voor je mobiele airco

Er bestaat ook een andere oplossing en dat is je venster of raam gewoon dicht maken, terwijl de afvoerslang er nog door kan, maar de warme lucht buiten blijft. Met deze oplossing verbetert de werking van je mobiele airco en doe je geen onnodige kosten om een gat in je muur te maken.

Er bestaan verschillende soorten raamafdichtingskits. Vaak van het merk van je mobiele airco:

De meest bekende raamafdichting komt echter van Airlock. Dit is een speciale raamafdichting met ritssluiting. Je afvoerslang steek je door je geopende ritssluiting. Het voordeel van Airlock is dat je je raamafdichting zelf op maat kan maken en dat het op allerlei vensters past: kipramen, gewone ramen, balkon- en terrasdeuren. Als enige raamafdichting op de markt, beschikt de Airlock 1000 over een omtrekmaat van 560 cm. Ideaal voor een balkon- of terrasdeur.

De afdichtingskit is alleen niet geschikt voor dakramen met een middenscharnier. De afdichtingskit heeft ook de mogelijkheid er een tweede afvloerslang aan te bevestigen. Heb je die niet nodig, laat je deze opening gewoon dichtgeritst. Je hebt nog een bijkomend voordeel: geen muggen! Hieronder zie je hoe het afdichtingssysteem van AirLock werkt:

Uitleg hoe Airlock werkt (Duits) via Climasense

Een andere leverancier van raamafdichtingskitten is FDBW, een Europese groothandel. De werkwijze is gelijkaardig. Een verschil is dat FDBW een oplossing heeft voor Velux, terwijl AirLock dat niet heeft.

Verschillende soorten raamafdichting airco

AirLock heeft verschillende types raamafdichting voor mobiel airco op de markt. Het is afhankelijk of je grote ramen en deuren wilt afsluiten of niet, welk type je best kiest.
De AirLock 100 en AirLock 200 zijn voor gewone ramen bedoeld met een omtrek van 400 cm (behalve Velux). Het verschil tussen de AirLock 100 en Airlock 200 is dat de AirLock 200 ook voor mobiel airco’s met twee slangen kan gebruikt worden (2 ritssluitingen). De AirLock 1000 is voor extra grote ramen en deuren. De installatie is gemakkelijk: met klittenband bevestig je de raamafdichting. De raamafdichting kan je er terug afhalen als je hem niet meer nodig hebt en hij is wasbaar.

Je kan de AirLock ook gebruiken voor droogkasten met een afvoerslang.

FDBW heeft raamafdichtingskitten voor mobiele airco in verschillende maten. De grootste is 400 cm, je hebt ook een versie van 300 cm. FDBW heeft ook een oplossing voor Velux dakramen. Ze werkt op dezelfde manier: met haaktape of afsluitband bevestigen, rits openen om de afvloerslang door te steken.

Foto: FDBW

Welke raamafdichting de beste is, hangt dus een beetje af van je situatie: heb je extra grote ramen, dan kan je AirLock nemen. Heb je Velux dakramen, dan vind je een oplossing bij FDBW. Heb je meer vertrouwen in raamafdichting van je aircomerk, dan neem je deze. Je kan ook altijd de reviews nakijken bij de raamafdichtingen op de website van bol.com.

Naar alle raamafdichtingen Bol.com
Naar alle raamafdichtingen Coolblue
Naar alle raamafdichtingen Krëfel

Naar raamafdichtingen AirLock (Bol.com)
Naar raamafdichtingen FDBW (Bol.com)

Als je deze info nuttig vond, dan kan je me altijd trakteren op een virtuele koffie via https://ko-fi.com/allesinjekot.

Deze website bevat affiliatelinks. Als je op een affiliatelink klikt, verandert dit niets voor jou maar verdien ik een commissie als je iets koopt voor mijn inspanningen. Dit verandert niets aan mijn oordeel: op deze website staan zowel berichten met affiliatelinks als berichten zonder affiliatelinks om jullie te informeren als affiliatelinks.


Foto:  Clark Young via Unsplash

Lees ook:

Hoe bereken ik welke mobiele airco ik nodig heb?
Een mobiele airco met of zonder buitenslang?
Waarop letten bij de aankoop van een mobiele airco?