koel je kot

Wat is airconditioning?

Wat is nu eigenlijk airconditioning? Ik ben een vrouw dus niet zo technisch aangelegd zodat ik het eventjes opgezocht heb. Het woord zegt het zelf: ‘air’ en ‘conditie, conditioning’: lucht die je behandelt. Een airco of airconditioning is dus een toestel die ervoor zorgt dat de lucht aangenamer wordt, dat je een aangenaam binnenklimaat krijgt.

Met een airco koel je de lucht, maar kan je ook bij sommige toestellen verwarmen (de omkeerbare airconditioning). Ja, ik weet het, de naam van deze website kon beter. Maar op deze site ligt de nadruk op koelen, niet op verwarmen. Airconditioning ontvochtigt, bevochtigt en filtert de lucht. Het doel is dat een airco heel het jaar door voor een aangenaam gevoel zorgt.

Wat kan een airco?

De techniek staat voor niets, want een airco kan dus:

  • de temperatuur in een kamer of gebouw controleren en regelen
  • de luchtvochtigheid controleren
  • zorgen voor luchtcirculatie
  • zorgen voor luchtverversing
  • de lucht filteren

Een airco bestaat meestal uit twee delen: een buitentoestel en een binnentoestel. Het buitentoestel zorgt voor de warmteafvoer en -toevoer naar buiten. Het binnentoestel zorgt voor de verdeling van warme of koude lucht in een lokaal.

Voorbeeld van buitenunits tegen de gevel van een appartementsgebouw
Foto Isaac Benhesed  via Unsplash

Maar er zijn ook airco’s die bestaan uit een monoblok omdat de twee delen in één toestel vervat zitten. De airconditioningssystemen met een aparte binnen- en buitenunit worden een split genoemd.

Welke types airconditioning bestaan er?

Ik moest mij worstelen door de terminologie in de airconditioningswereld, waarbij ik volgende soorten airconditioning heb gevonden:

  • Mono-split: een airconditioningsysteem dat bestaat uit één binnen- en één buitentoestel. Dit systeem is geschikt om de klimaatregeling van een beperkt aan tal lokalen te regelen. De binnen-units kunnen gekoppeld worden in enkele, dubbele of triple combinatie
  • Multi-split: dit is een airconditioningsysteem waarbij er meerdere binnenunits (wel tot acht stuks) gekoppeld worden aan één buiten-unit. Hierdoor kan het klimaat per kamer apart geregeld worden. Bijkomend voordeel: er is maar één buiten-unit nodig. En je kan verschillende modellen van binnen-units, passend volgens de kamer, combineren.
  • Airco in warmtepomp-versie: ook wel omkeerbare of ‘reversible’ airco genoemd. Hiermee kan je naast koelen, ook verwarmen. Het is een energiezuinige manier om te verwarmen. De warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht, verwerkt die tot op een nuttig niveau. De warmte wordt niet opgewekt, maar verplaatst.

Foto: Canva

Lees ook:

Waarom houden we van airconditioning?
Hoe werkt een airconditioning?
Een vaste of een mobiele airco kiezen?
Hoe kunnen we airco en ventilatoren veilig gebruiken in coronatijden?
Wat gebeurt er in ons lichaam bij extreme hitte?