waar plaats je airco voor geluid

Geluid: waar plaats je je airco?

Zoals je al kon lezen, maakt een airco geluid. Zowel binnen als buiten. Bij de kenmerken van een airco kan je lezen wat het geluidsniveau is van een airco. Meestal staat dit op een energielabel. Je vindt er het geluidniveau van de binnenunit en de buitenunit. Als je kiest voor een stille buitenunit, dan zal je goeie buren blijven hebben. Niet enkel dat, je doet ook jezelf een plezier.

Contactgeluid of luchtgeluid van de airco?

Er is een verschil tussen contactgeluid en luchtgeluid. Het luchtgeluid is het geluid dat van de voorkant van de buitenunit komt, van de ventilator. Dit geluid komt voort van het uitblaas, motor- en compressorgeluid van de airco. Contactgeluid is dan weer eerder een contante bromtoon die veroorzaakt wordt door de trillingen op de ondergrond waar de buitenunit van de airco op staat. Als er geen, verkeerde of verouderde dempers zijn, zal dit vooral voorvallen.

Isoleren van luchtgeluid

Dit zijn de geluiden van de motor, compressor en airflow. De beste oplossing is een omkasting plaatsen. Ofwel maak je die zelf ofwel laat je die installeren door je installateur. Kan dit laatste niet, dan kan je omkastingen vinden op bijvoorbeeld www.stillewarmtepomp.nl of laten maken bij Merford. Als je zelf een omkasting wilt maken, moet je zorgen voor drie wanden en een deur, waarbij de bovenkant open is voor luchtaan- en afvoer. Je gebruikt best zwaar plaatmateriaal, want hoe zwaarder, hoe meer isolatie. Aan de binnenzijde voorzie je absorptiemateriaal zoals Merfopol of Akotherm D40. Informeer voor zekerheid bij de leverancier van je airco hoeveel vrije ruimte de unit moet hebben om goed te kunnen blijven functioneren.

Isoleren van contactgeluid

De buitenunits van airconditioning en warmtepompen worden meestal op balken van kunststof gemonteerd, waartussen trillingsdrempels zijn aangebracht. Maar dit is niet altijd voldoende, zeker niet bij lichte dakconstructies. Dus kan je een bromtoon horen. Vervelend. Zeker als ook de buren het horen. Om dit te verminderen, kan je volgende oplossing toepassen: een betontegel zo groot als je buitenunit op je dak of de vloer leggen, waarop je blokjes Regufoam D300 (artikelnummer M0718) van 100 mm x 100 mm legt. Op deze blokjes plaats je de unit. De blokjes moeten onder de hoeken van de kunststofbalken zitten.

Bestaan er geluidsnormen?

België zou België niet zijn als het niet ingewikkeld is wie er bevoegd is voor geluidsnormen. Zowel Europa, de federale overheid als de gewesten zijn bevoegd. Als je meer wilt weten over de wetgeving en wie wat doet, kan je een overzicht uit 2018 over omgevingsakoestiek vinden bij WTCB (Wetenschappelijk technisch centrum voor het bouwbedrijf).

De milieukwaliteitsnormen voor geluid in open lucht vind je bij de Vlaamse overheid via deze link. Alles hangt af van waar je woont (landelijk gebied, woongebied, industriegebied, bufferzones, …) en van het tijdstip. De normen zijn opgedeeld tussen overdag, ‘s avonds en ‘s nachts. Overdag varieert de norm tussen de 40 dB en 60 dB, ‘s avonds tussen 35 en 55 dB en ‘s nachts tussen 30 en 55 dB.

Denk dus goed na waar je de buitenunit plaatst. Niet te dicht bij je huis of je slaapkamerraam. Of bij het slaapkamerraam van je buren. Let ook op het trillen of dreunen. Plaats de airco op een geluiddempende laag. Zorg voor een stevige constructie. Onderhoud de buitenunit ook goed, dat helpt om het geluidsniveau normaal te houden.

Lees ook bij Koeljekot:

De beste: 5 stille mobiele airco’s voor de slaapkamer
Hoe zit het met het geluidsniveau van ventilatoren en mobiele airco’s?
Wat is de klimaatimpact van de verschillende koudemiddelen van een airco?
Hoe onderhoud je een airco?

Foto: @chairulfajar_ via Unsplash

Als je deze info nuttig vond, dan kan je me altijd trakteren op een virtuele koffie via https://ko-fi.com/allesinjekot.

Dit artikel bevat affiliate links. Dat wil zeggen dat ik een vergoeding krijg als je iets koopt via een link op deze pagina. Dat kost jou verder niets extra’s, maar zorgt er wel voor dat ik jou kan blijven helpen met dit soort gratis artikelen.