onderhoud airco

Hoe onderhoud je een airco?

Een split-airco is een koelinstallatie die enkel mag geplaatst worden door een professionele installateur die hiervoor een diploma heeft. Voor een mobiele airco heb je geen installateur nodig.

Een split-airco moet regelmatig schoongemaakt worden. Op deze manier blijft hij zuinig en efficiënt werken. Je kan eventueel een onderhoudscontract afsluiten met je installateur. Bij het onderhoud kan gecheckt worden of er geen koudemiddel uit de airco lekt. Een monteur kan lekken dichten en het koudemiddel bijvullen. Het onderhoud van de buiten-unit is even belangrijk als de toestellen binnen: als hij vuil is, maakt de buiten-unit van de airco meer lawaai.

Airco’s met een totaal nominaal koelvermogen van meer dan 12 kW op gebouwniveau en die gebruikt worden voor comfortkoeling, moeten regelmatig energetisch gekeurd worden. Die keuring moet gebeuren door een erkende airco-energiedeskundige zodat ze optimaal afgesteld zijn voor een zo minimaal mogelijk energieverbruik. Meer informatie over de erkenning als energie-deskundige via de Vlaamse overheid. Op deze website vind je ook een lijst met energiedeskundigen.

In Nederland had je vroeger een STEK-certificering. Dat is er nu niet meer, maar het STEK-logo geldt wel nog als een kwaliteitskenmerk.

Wanneer is het onderhoud van je airco verplicht?

Je bent soms verplicht een airco te onderhouden: dit hangt af van de hoeveelheid koudemiddel in je installatie. Bij minder dan 3 kg koelmiddel is onderhoud niet verplicht.

In de andere gevallen geldt het volgende:

  • meer dan 3 kg koelmiddel: jaarlijks onderhoud is verplicht


  • meer dan 30 kg koelmiddel: verplicht onderhoud elke 6 maanden


  • meer dan 300 kg koelmiddel: onderhoud is elke 3 maanden verplicht.

Bronnen: Milieucentraal.nl, Daikin.com

Lees ook bij Koeljekot:

Welk klimaatimpact hebben de verschillende koudemiddelen van een airco?
Hoeveel verbruikt een airco?
Geluid: waar plaats je je airco?

Foto: Canva

Als je deze info nuttig vond, dan kan je me altijd trakteren op een virtuele koffie via https://ko-fi.com/allesinjekot.

Dit artikel bevat affiliate links. Dat wil zeggen dat ik een vergoeding krijg als je iets koopt via een link op deze pagina. Dat kost jou verder niets extra’s, maar zorgt er wel voor dat ik jou kan blijven helpen met dit soort gratis artikelen.