wat is het stroomverbruik van een airco

Hoeveel verbruikt een airco?

Een airco is niet zo energievriendelijk. Een airco verbruikt redelijk veel elekriciteit en koudemiddel. Maar hoeveel is dat dan precies? In de tabel hieronder zie je het stoomverbruik en de CO2-uitstoot van airco’s. De tabel heeft als startpunt een gebruik van een vaste airco voor de duur van 200 uur. Een ventilator en een single-split airco staan gemiddeld 200 uur per jaar aan, mobiele airco’s 184 uur en een bodemwaterpomp 874 uur. In de tabel wordt ook verbruik van andere koelsystemen, zoals een ventilator, mobiele airco, bodemwarmtepomp weergegeven. Het verbruik van vaste airco is opgesplitst is een multi-splitsysteem of een singlesplitsysteem.

Soort apparaatStroomverbruik
200 uur
Stroomkosten
200 uur
CO2-uitstoot
stroom
200 uur
Multi-split airco330 kWh75 euro135 kg
Single-split airco150 kWh35 euro65 kg
Mobiele airco200 kWh45 euro85 kg
Passief koelen met bodemwaterpomp25 kWh5 euro10 kg
Ventilator10 kWh2 euro4 kg
De stroomprijs werd gerekend aan 22,5 cent per kWh (prijzen 2020)

Wat is het verschil in energieverbruik?

Een vaste single-split airoc verbruikt minder per uur dan een mobiele airco. Een vaste airco koelt ook beter. Een multi-split verbruikt meer dan een single-split, wat logisch is. Maar met een multi-split koel je wel meerdere kamers tegelijkertijd.

Hoe kan je het energieverbruik beperken?

Het stroomverbruik kan je beperken door de temperatuur niet te laag te zeten. Ook door de vast airco alleen te gebruiken als het echt nodig is, dus als het erg warm is. En je gebruikt hem alleen in de kamers die je gebruikt. Als je dat doet, ben je al energiezuinig bezig.

Energiezuinige mobiele airco’s bij Bol.com
Energiezuinige mobiele airco’s bij Coolblue

bron: Milieucentraal.nl

Lees ook bij Koeljekot:

Wat is de klimaatimpact van de verschillende koudemiddelen van een airco?
Hoe onderhoud je een airco?
Geluid: waar plaats je je airco?

Foto: Canva

Als je deze info nuttig vond, dan kan je me altijd trakteren op een virtuele koffie via https://ko-fi.com/allesinjekot.

Dit artikel bevat affiliate links. Dat wil zeggen dat ik een vergoeding krijg als je iets koopt via een link op deze pagina. Dat kost jou verder niets extra’s, maar zorgt er wel voor dat ik jou kan blijven helpen met dit soort gratis artikelen.