vaste airco koeljekot

Kies je bij een airco best voor een vloer- of een wandmodel?

Met een vaste airco hou je je huis in de zomer fris. Dit bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. Soms zijn er meer dan één binnenunits omdat er meerdere kamers gekoeld worden. Je kan kiezen voor een vloermodel of voor een wandmodel. Of eventueel zelfs ingebouwd. Maar welk type kies je best? Ik zet eventjes op een rij waar je kan op letten.

Kiezen voor een wandmodel vaste airco

Een wandairco is meestal geschikt voor woonkamers, slaapkamers, keukens en kleine kantoorruimtes.

Een wandairco heeft als voordeel dat ze snel en doeltreffend werkt. Op korte tijd is de ruimte waar je verblijft gekoeld. Met een wandmodel kan je ook gemakkelijk de juiste temperatuur behouden. De luchtstroom van een wandmodel is handig te regelen dankzij de horizontale en verticale lamellen. Je kan kiezen of je een lichte bries wilt of liever geen tocht voelt.

Een wandmodel is ook zeer stil, quasi geluidloos. Een wandairco is verkrijgbaar is verschillende vormen en uitvoeringen. Je heb design wandmodellen en gewone basis wandmodellen.

Kiezen voor een vloermodel vaste airco

Een vloerairco is geschikt voor zolders of ruimtes mat lage plafonds en lage muren. Een vloermodel is gemakkelijk te plaatsen in ruimtes waar je niet zoveel ruimte hebt aan de muur. Je kan ze laag aan de muur installeren of onder een raam. Een nis of deels ingewerkt in een muur kan ook.

De meeste vloermodellen vaste airco zijn beperkter dan een radiator van een verwarming. Je kan ze ook gebruiken in grotere kamers. Ook zij zorgen voor een ideaal binnenklimaat op een korte tijd waardoor je comfortabel in je huis kan leven op warme dagen tijdens een hittegolf.

Kiezen voor inbouwmodellen vaste airco

Als je niet wilt kiezen voor een wand- of vloermodel van een vaste airco, dan is er nog een gamma inbouwmodellen vaste airco die je kan kiezen. In dit geval wordt de unit weggewerkt achter een wand of in het plafond. Dit is niet evident als je in een bestaande woning woont, maar is wel te overwegen bij een renovatie of nieuwbouw. Een inbouwmodel zorgt natuurlijk ook voor een aangenaam binnenklimaat gedurende het gehele jaar, net zoals de wand- en vloermodellen van een airconditioning.

Hoe de geknipte airco-oplossing vinden?

Op de website van Daikin staat een airconditioning-selectietool waarmee je kan kiezen welk model voor jou ideaal zou zijn. Je kan er productfiches downloaden en aircomodellen vergelijken. Op de website van Mitsubishi, die andere goede airconditioningfabrikant vind je ook een pagina waarop je de soorten modellen kunt downloaden. Dit is echter niet verpakt in zo’n handige tool als bij Daikin. En ik mag als West-Vlaming toch een beetje chauvinistisch zijn omdat Daikin toch in Oostende gevestigd is?

Lees ook bij Koeljekot:

Hoeveel verbruikt een airco?
Wat is de klimaatimpact van de verschillende koelvloeimiddelen van een airco?
Waar plaats je je airco?

Als je deze info nuttig vond, dan kan je me altijd trakteren op een virtuele koffie via https://ko-fi.com/allesinjekot.

Dit artikel bevat affiliate links. Dat wil zeggen dat ik een vergoeding krijg als je iets koopt via een link op deze pagina. Dat kost jou verder niets extra’s, maar zorgt er wel voor dat ik jou kan blijven helpen met dit soort gratis artikelen.