wat is de klimaatimpact van koelmiddel airco

Wat is de klimaatimpact van de verschillende koudemiddelen van een airco?

Een vaste airco gebruikt een koudemiddel, dat kon je al lezen. Een koudemiddel in airco’s zorgt ervoor dat het apparaat de lucht kan koelen. Als dit koudemiddel van de airco vrijkomt, heeft het een klimaatimpact. Per koudemiddel verschilt de klimaatimpact.

Welk koudemiddel wordt er gebruikt in airco’s?

De meeste koudemiddels in airco’s zijn HFK’s of fluorkoolwaterstoffen. Dit zijn sterke broeikasgassen met een grote klimaatimpact. De klimaatimpacht is 2000 keer groter dan bij CO2. Zo lang een koudemiddel ingesloten is in de airco, kan dit geen kwaad. Het is maar bij het vrijkomen van het koudemiddel, bijvoorbeeld tijdens installatie of door beschadiging, dat er impacht is. Daarom moet je een vaste airco altijd goed laten onderhouden. Als je een airco wilt laten verwijderen, doe je dat best ook niet zelf, maar laat je dit doen door een deskundige installateur. Op deze manier wordt het koudemiddel afgetapt en kan het niet ontsnappen. Er bestaan echter ook natuurlijke koelmiddelen.

Wat zijn natuurlijke koudemiddelen?

Momenteel zijn de koudemiddelen van natuurlijke oorsprong en dus met een lagere klimaatimpact in opmars. Deze koudemiddelen van een airco hebben slechts 3 keer zoveel impact als CO2. Voorbeelden van dergelijke koudemiddelen zijn: isobutaan (R600a), CO2 (R744) en propaan (R290).

Dus als je een airco gaat kopen, kies je best een apparaat met een natuurlijk koudemidddel. Zo spaar je het klimaat !

Bron: Milieucentraal.nl

Lees ook bij Koeljekot:

Hoeveel verbruikt een airco?
Hoe onderhoud je een airco?
Geluid: waar plaats je je airco?

Als je deze info nuttig vond, dan kan je me altijd trakteren op een virtuele koffie via https://ko-fi.com/allesinjekot.

Dit artikel bevat affiliate links. Dat wil zeggen dat ik een vergoeding krijg als je iets koopt via een link op deze pagina. Dat kost jou verder niets extra’s, maar zorgt er wel voor dat ik jou kan blijven helpen met dit soort gratis artikelen.