Tijdens warme dagen hou ik er wel van van om lucht langs mijn huid te voelen bewegen. Je zweet verdampt sneller en je hebt het koeler. Je zou denken dat een ventilator kopen een makkie is, maar toch zijn er dingen waar je beter rekening mee houdt:
Inhoudstafel
1. De grootte van je ruimte
Bijv. kleine ruimte een tafelventilator, een grote ruimte een staande ventilator). Deze bepaalt het soort ventilator dat je zal kopen. Je hebt keuze tussen staande ventilatoren, tafelventilatoren of plafondventilatoren. Een staande ventilator neemt meer plaats in dan een tafelventilator bijvoorbeeld.
2. Het energieverbruik van de ventilator
Een ventilator verbruikt redelijk wat stroom, maar veel minder dan een airco. Als je een ventilator 200 uur gebruikt, kost dat 10 kWh aan stroom (€ 2, prijspeil 2020). Een split airco waarmee je 1 ruimte koelt en die 200 uur aanstaat, verbruikt in een jaar 150 kWh (€ 35): dat is 15 keer zoveel! En doordat een airco ook koudemiddel bevat, is de klimaatimpact zelfs 30 keer zo hoog (bron: milieucentraal.nl).
Een ventilator is dus een meer milieubewuste keuze dan een airco. Een vergelijking tussen het energieverbruik van een ventilator en een airco vind je via deze link.
Energiezuinige mobiele airco’s bij Bol.com
Energiezuinige mobiele airco’s bij Coolblue
3. De veiligheid van de ventilator
Zijn de bladen van de ventilator goed afgeschermd? Zeker als je kinderen of huisdieren hebt is dit een belangrijk aspect bij de aankoop van een ventilator. Bij extra veilige ventilatoren worden de bladen afgedekt met een gril zodat kindervingertjes of staarten van een huisdier niet in de bladeren verstrikt kunnen geraken. Bladloze ventilatoren zijn veiliger omdat deze ventilatoren geen bladen gebruiken die iemand kunnen verwonden. Er is een gladde luchtstroom die de kamer ongemerkt koelt. Je hebt daarnaast ook ventilatoren met een stopbeveiliging.
4. Het vermogen van de ventilator
Hoe groter het vermogen, hoe harder de ventilator kan blazen. Een ventilator brengt lucht in beweging. Achteraan wordt lucht in het apparaat gezogen, de lucht wordt onmiddellijk verplaatst en versneld aan de voorkant eruit geblazen. Hoe sneller de bladen draaien, hoe meer lucht er wordt verplaatst, dus hoe koeler.
Zet je ventilator niet hoger dan nodig, want hoe lager de snelheid, hoe minder het energieverbruik, hoe lager het geluid. Een ventilator koelt niet, maar zorgt voor een aangenamer gevoel door de luchtverplaatsing. De temperatuur in de ruimte verlaagt dus niet. Wil je dit wel, kijk dan eens op de pagina over de mobiele airco’s.
5. Het geluid van de ventilator
Let op het geluid: welk geluidsniveau vind je acceptabel? Het geluid is afkomstig van de motor en het verplaatsen van luchtstromen. Het geluidsniveau van een ventilator wordt weergegeven in aantal decibel (dB) in de hardste stand. Ventilatoren met minder dan 50 dB worden extra stil genoemd. Dit geluid is vergelijkbaar met zacht geroezemoes. Een ventilator met meer dan 60 dB is relatief luid. Dit geluid komt overeen met een normale conversatie. Meer over geluid, kan je lezen in de blogpost hoe zit het met het geluidsniveau van ventilatoren en mobiele airco’s?
- Geluidsniveau extra stil: 49 dB of stiller: het geluidsniveau is vergelijkbaar met een zacht geroezemoes, geschikt voor studeerkamer en slaapkamer
- Geluidniveau stil: 50-60 dB: het geluidsniveau is vergelijkbaar met een elektrische tandenborstel, geschikt voor de woonkamer
- Geluidsniveau hoorbaar: 61 dB of luider: het geluidsniveau is vergelijkbaar met een normaal gesprek op 1 meter afstand, geschikt voor badkamer, hall, keuken.
Stille ventilatoren bij Bol.com
Stille ventilatoren bij Coolblue
6. De capaciteit of het debiet van de ventilator
De hoeveelheid lucht die wordt verplaatst. Dit wordt aangegeven met m3/h, oftewel kuub per uur. Soms wordt het debiet van een ventilator ook uitgedrukt in minuten, seconden of liter per seconde.
7. De weerstand of druk van de ventilator
Dit is de druk die de waaier uitoefent op het oppervlak. Hoe meer de weerstand, hoe minder drukverlies.
8. Het draaien van de ventilator
Je hebt vaste ventilatoren. Je hebt ventilatoren die draaien om hun as. Dit noemt men oscilleren. Zelfdraaiende ventilatoren zorgen voor een optimale verspreiding van de koude luchtstroom. Als je een hele ruimte wilt voorzien van een koele wind is dit ideaal. Om stijve spieren te vermijden door de koude luchtstroom op jouw gericht is, is een zelfdraaiende ventilator aan te raden.
De draaifunctie is meestal horizontaal, zoals bij een tafel ventilator of een staande ventilator. Maar soms draait een staande ventilator ook verticaal, waarbij hij van beneden naar boven beweegt. Een ventilator brengt de temperatuur niet naar beneden. Als je dit wel wilt, dan is een mobiele airco wellicht de ideale oplossing voor jou.
Oscillerende ventilatoren bij Bol.com
Oscillerende ventilatoren bij Coolblue
9. De grootte van de waaier van de ventilator
Wat is de grootte van de waaier? Hoe groter de waaier, hoe meer luchtverplaatsingen, hoe koeler het gevoel.
10. De timer van de ventilator
Is er een timer aanwezig bij de ventilator of niet? Een ventilator met timer schakelt zichzelf uit in een door jou gekozen tijd. Als het ‘s nachts te warm is om te slapen, stel je in hoelang je wilt dat de ventilator blijft draaien. Het is een geruststelling dat hij uitvalt wanneer jij het wilt.
Ventilatoren met timer bij Bol.com
Ventilatoren met timer bij Coolblue
11. De ionisatie bij een ventilator
Sommige ventilatoren hebben een ionisatie functie. Dit wil zeggen dat er een elektrische lading wordt aangebracht over rondvliegende stofdeeltjes. Deze worden hierdoor verzwaard en vallen op de grond. De lucht wordt frisser en van een betere kwaliteit. Ideaal voor mensen met astma.
12. Verwarmende functie van een ventilator
Sommige luxeventilatoren, zoals bijvoorbeeld Dyson, hebben ook een verwarmingsfunctie. Via een heater verwarmt de ventilator de ruimte. Hou er wel rekening mee dat deze functie ook meer energie verbruikt.
Dyson ventilatoren bij bol.com
Dyson ventilatoren bij Krëfel
Dyson ventilatoren bij Coolblue
In deze video van kieskeurig.nl worden sommige raadgevingen nog eens kort herhaald in 2 minuten.
Ik hoop dat het lezen van dit blogartikel jullie helpt om de juiste keuze ventilator te maken. Zelf heb ik een staande en tafelventilator gekozen. Hou het koel!
Alle ventilatoren bij Coolblue
Alle ventilatoren bij Krëfel
Foto: Immo Wegmann via Unsplash
Lees ook:
Hoe werkt een ventilator?
Welke soorten ventilator bestaan er?
Wist je dat het geluid van een ventilator soms gebruikt wordt om te kunnen slapen?