Soorten ventilatoren

Welke soorten ventilatoren bestaan er?

Bij het kiezen van een ventilator is het interessant om eerst je eisen op papier te zetten. Waar ga je de ventilator plaatsen? Hoe groot is de ruimte die je wilt verkoelen? Deze vragen bepalen welke soort ventilator je kan kiezen, welke voor jou optimaal is. Een staande ventilator is smal. Een plafondventilator is zeker plaatsbesparend, behalve aan je plafond dan 🙂

Dit zijn de verschillende soorten ventilatoren die er bestaan:

1. De tafelventilator

De compactste ventilator is de tafelventilator. Je plaatst die gewoon op je tafel, het woord zegt het zelf of op een bureau. Zij zijn vaak eenvoudig van aard. Ze doen gewoon wat je wilt: op een hete, warme dag de ruimte verkoelen. Je kan meestal kiezen uit verschillende snelheden. Een tafelventilator kan vaak ook draaien, maar je kunt hem ook in één richting doen blazen.

Tafelventilatoren bij Bol.com
Tafelventilatoren bij Coolblue

2. De staande of torenventilator

Een staande ventilator, ook wel torenventilator genoemd, is het meest gangbare model. Deze ventilatoren worden soms ook nog statiefventilator, zuilventilator of kolomventilator genoemd. Je plaatst de staande ventilator gewoon op de vloer. Soms zijn ze in de hoogte verstelbaar. Je bedient ze vaak met een afstandsbediening. Ze oscilleren en hebben luxe opties zoals een timer.

Grondmodellen zijn de meest krachtige vloerventilatoren. Ze zijn geschikt om grote ruimtes te koelen en zijn compact. Ze maken echter meestal meer geluid.

Staande ventilatoren bij Bol.com
Staande ventilatoren bij Coolblue

3. Plafondventilatoren

Waar plaats je een plafondventilator? Juist, ja, aan het plafond. Een plafondventilator verspreidt lucht over een grote oppervlakte. Nochtans zijn ze geluidsarm. Vandaar dat ze vaak worden gebruikt op slaapkamers en in burelen. Het in- en uitschakelen gaat via een afstandsbediening of via een schakelaar in de muur. Soms kan je ook verlichting hebben in je plafondventilator: twee vliegen in één klap. Je moet wel voldoende draagkracht hebben aan het aansluitpunt of je plafond komt naar beneden zoals in de films. Het aansluitpunt moet minstens 100 kg kunnen dragen. Hij hangt ook bij voorkeur op minstens 2,30 meter hoogte. Dat vermijdt ongevallen.

Plafondventilatoren bij Bol.com
Plafondventilatoren bij Coolblue

4. Handventilator

Deze heb je wel al gezien. Kleine handventilatoren die je in je hand houdt om jezelf koelte toe te laten blazen.

Handventilator Krëfel
Handventilators Bol.com

Foto: Helen Shi via Unsplash

Lees ook:

Hoe werkt een ventilator?
Waarop moet je letten als je een ventilator koopt?